B.B. King heeft sinds 12 september 2008 zijn eigen museum in Indianola in de Amerikaanse staat Mississippi.

De 82-jarige bluesveteraan was zelf aanwezig voor een opening in besloten kring, vandaag gaat het museum, dat 14,2 miljoen dollar heeft gekost, open voor het publiek.
Het immense museum bevat een enorme collectie nooit eerder gepubliceerde foto’s van bluessterren, een compleet nagebouwde huiskamer van B.B. King, zijn oude geluidsstudio, een duplicaat van een tourbus en tal van interactieve multimediasnufjes.

Het geeft niet alleen een beeld van het bewogen leven van de bluesster, het schetst ook een beeld van de tijdgenoten, voorgangers en navolgers van de levende legende. Dat laatste was ook een voorwaarde voor zijn medewerking aan het museum, zo vertelde hij vlak na de opening.

“Ik mag dan wel bekend zijn in zo’n negentig landen; het gaat mij erom dat ik deel uitmaak van een traditie. In mijn jeugd heb ik veel geleerd van het werken op de katoenvelden.

En ik heb muzikale inspiratie opgedaan bij bijna vergeten artiesten als Robert Johnson, Blind Lemon Jefferson en Jimmie Rodgers. Als kind van de Mississippi-streek voel ik me een discipel van dat soort muzikanten. En dat wil ik uitdragen. Als ik daar met dit prachtige museum een steentje aan kan
bijdragen: prima toch?”

De aankomst van de tachtiger eerder op de dag was een waar media-event. Ruim duizend scholieren luisterden de ceremonie op met een mondharmonica-concert, met een kleine 300 journalisten uit binnen- en buitenland als getuigen. B.B. King, voor zijn leeftijd opmerkelijk helder van geest, kon alle aandacht wel waarderen.

“Weet je, ik had eerst mijn bedenkingen over dit museum.
Dit pand werd in de slaventijd gebruikt als katoenfabriek. Ook ik heb hier slopende arbeid verricht, iets wat ik niemand zou toewensen. Aan de andere kant: ik ben nu vereeuwigd in de aarde waar ik ben opgegroeid. En als ik zie hoe prachtig het is geworden, kan ik alleen maar trots zijn. Ik heb mijn hele
leven beweerd dat de hemel de mooiste plaats was om te zijn, maar dit museum komt aardig dicht in de buurt.”

Komende dinsdag wordt B.B. King, die dit jaar zestig jaar in het vak zit, 83.
Vorige week bracht hij een nieuw album – One Kind Favor – uit, gisteren werd een aan hem gewijde maquette onthuld in de katoenvelden waar hij slavenarbeid verrichte.

De staat Mississippi is helemaal in de ban van bluesster die 40 miljoen platen verkocht, 14 Grammy’s won en (minstens) 15 kinderen verwekte bij verschillende vrouwen.

“De Mississippi-delta is mijn thuis. Vroeger hadden we daar een gezegde voor: je krijgt de boy wel uit de country maar de country niet uit de boy.”

Ingestuurd door Eric Campfens / boosboss.punt.nl


Ook op Blues Magazine ...