Bas Paardekooper & The Blew Crue
14 maart 2010
Miles, Amersfoort

BAS PAARDEKOOPER & THE BLEW CREW

Tekst en Foto’s : Fons Kersbulck

Alweer bijna twee seizoenen lang organiseert de Stichting Blues Amersfoort maandelijks een bluesmiddag in Miles (voorheen Borra) in Amersfoort, die kan rekenen op een vaste schare aan bezoekers cq bluesliefhebbers. Het doel van de stichting, opgericht door Arno den Hollander en Engelien Groenevelt, is het promoten van bluesbands van Nederlandse bodem en dat bovendien in de meest diverse bluesstijlen. Voor vandaag was het de beurt aan een topper in de vaderlandse bluesrock-scene, namelijk Bas Paardekooper en zijn Blew Crue. De viermansformatie met als thuisbasis Stompwijk (niet zo heel ver van Den Haag) was vandaag met drie man gekomen. De toetsenist was thuisgebleven. Gezien de zeer beperkte plaatst op het kleine podium van Miles was dat wel een goede keus.

BAS PAARDEKOOPER & THE BLEW CREW

Een zeventigtal mensen was komen opdagen om naar Bas en gevolg te komen kijken en vooral ook te luisteren. Bas kennende zou dit weer een middagje stevige bluesrock worden en dat werd het dus ook, al vanaf de eerste noot.

De band bestaat nog maar drie jaar. Daarvoor hebben de bandleden in diverse andere bands/formaties gespeeld. Bas is natuurlijk onmiskenbaar de leidende (en soms ook lijdende) man in de band en vandaag werd hij bijgestaan door zijn trouwe basgitarist René Mijnten en de jonge maar ervaren drummer Roel van Leeuwen. Beiden doen overigens ook nog de backvocals.

Bas speelt veel eigen werk, wat hij ook zelf schrijft, afgewisseld met hier en daar een cover van grootheden uit het verleden, zoals Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan. Een grote held van Bas is Walter Trout en het moet voor Bas de dag van zijn leven zijn geweest toen hij met zijn idool op het podium mocht staan/spelen in De Boerderij in Zoetermeer, 19 november 2009. Het was dus eigenlijk ook vrij logisch dat Bas hier vanmiddag ook een nummer van Trout coverde: Say Goodbye to The Blues.

BAS PAARDEKOOPER & THE BLEW CREW

Een andere held van Bas is Jimi Hendrix en hij bracht ook een prachtige cover van Hey Joe met daarin “Paardekooperiaanse invloeden” (ja ja, een nieuw neologisme is de nederlandse taal).
Supertalent Bas speelde die middag veel eigen werk, zoals Stranger To The Blues en het prachtige The Blues On My Side, om eens wat te noemen uit zijn extensieve repertoir. Leuk detail was dat er geen stagelist op het podium lag en dus niemand van tevoren wist (ook Bas waarschijnlijk niet) welke nummers gespeeld zouden gaan worden. Maar toen muziek-locomotief Bas eenmaal op gang gekomen was raasde hij ook voort, met grote snelheid en ontstopbaar. Soms ging hij zonder een seconde te onderbreken over naar een volledig ander nummer. De andere bandleden werden hier soms volledig door verrast en dat kon men met name zien aan het gezicht en andere lichaamsexpressies van bassist René Mijnten. Dat gezicht sprak boekdelen, maar telkens weer wist de rest van de band, al na een paar noten, weer naadloos aan te sluiten. De wagons volgden de Locomotief. Bas en de Crue kregen het gaandeweg hun optreden steeds meer naar hun zin. Er was ruimte voor plezier, lol, maar ook de interactie met het publiek was geweldig. De bluesmiddag werd waarlijk een feest.

Op een zeker moment begonnen een aantal mensen uit het publiek spontaan “Oh Oh Den Haag” te zingen en wat deed Bas? Juist…Bas schakelde gelijk over naar het het nummer van Jekkers. Hij had duidelijk wat moeite met het akkoordenschema van dit liedje en hier en daar ook met de tekst, maar het plezier was er niet minder om. Het publiek zong het en masse en vooral luidkeels mee en het gaf opnieuw een bijzonder tintje aan deze middag en aan de kwaliteiten van entertainer Paardekooper.

BAS PAARDEKOOPER & THE BLEW CREW

“And now for something completely different”, zo klonk het jaren geleden op TV. De wat “ouderen” onder ons zullen zich zeker deze tekst uit Monthy Python’s Flying Circus herinneren; Bas kennelijk ook want plots schakelde hij over op AC/DC met een prachtuitvoering van ‘Whole Lotta Rosie uit 1977. Jeugdsentiment voor velen onder het publiek en opnieuw werd er meegezongen.

Aan het einde van zijn optreden nam Bas een tang ter hand en begon één voor één de snaren van zijn Fender door te knippen om vervolgens op de overgebleven snaren verder te improviseren. De afgeknipte snaren werden vervolgens het publiek ingegooid als relikwie voor de fans.

Kortom: Bas Paardekooper & The Blew Crue hebben weer een geweldig stukje werk afgeleverd en ze hebben opnieuw geconsolideerd wat ze zijn: een topband! Mooi stuk gitaarwerk ook: BAS-gitaar…:-)

Al eerder zag ondergetekende Bas Paardekooper optreden in de Boerderij in Zoetemeer. Vanmiddag bevestigde hij het weer opnieuw in Amersfoort: Bas is een zeer getalenteerd gitarist en zanger. Bas maakt niet alleen muziek, Bas is muziek. Men mag hem beschouwen tot de absolute top van de blues(rock) in Nederland, een rijzende ster aan het bluesfirmanent. Steeds meer mensen zijn hem gaan kennen en heden staat de band zo’n 60-70 maal per jaar op diverse Nederlandse en buitenlandse podia.

BAS PAARDEKOOPER & THE BLEW CREW

Vaak ziet men dat bluesliefhebbers zich richten op allerlei buitenlandse artiesten en dan met name voornamelijk uit het anglo-amerikaanse gebied. Als het daar vandaan komt is het goed, zo stelt men (en dat is ook vaak zo), maar Bas Paardekooper is een artiest die zich met velen van hen zal kunnen meten en zeker op internationaal gebied geen slecht figuur zal slaan. En zo zijn er nog van die bands in dit kleine apelandje. Mag ook wel eens gezegd worden dat we gerust ook wel eens trots mogen zijn op onze vaderlandse blues. Waarvan akte. (en nu barst de discussie los…hoop ik.)

11 april a.s. zal de presentatie van zijn nieuwe cd plaatsvinden, o.m in De Boerderij in Zoetermeer. De cd is geheel gevuld met eigen werk die geschreven zijn door Bas himself. Bas zit overigens nog vol met inspiratie voor nieuwe nummers, zo vertelde zijn basgitarist, dus we kunnen nog wat verwachten. Binnenkort zal hij on tour gaan met een ander groot gitaartalent, Eric Steckel, met wie hij al eerder heeft samengespeeld. Deze tour vindt plaats van 12 mei tot 6 juni.

Alvorens af te sluiten ook nog even vermelden dat Bas pas vader is geworden van een gezonde zoon: Jimi Paardekooper.
Ook langs deze weg: proficiat Bas!

BAS PAARDEKOOPER & THE BLEW CREW

>> Meer foto’s Bas Paardekooper @ Miles, Amersfoort <<

Links:
www.baspaardekooper.com
www.stichtingbluesamersfoort.nl


Ook op Blues Magazine ...