AYNSLEY LISTER
& Support
BAS PAARDEKOOPER & THE BLEW CRUE
Boerderij, Zoetermeer
4 September 2009

aynsley-lister_1685

Tekst : Jeroen Bakker | Foto’s : Gerrit Harmsen & Kees van Bemmelen

Bas Paardekooper is met zijn Blew Crue al een poosje aan de weg aan het timmeren en ziet zijn aanhang per optreden uitbreiden. Hoewel Bas voor het gemak onder de noemer ‘bluesrock’ wordt geschaard blijkt zijn optreden vol te zitten met melodieuze uitspattingen in combinatie met groovende en zelfs funky licks maar op de juiste momenten gevoelig en ingetogen (zoals in ‘The Blues On My Side’). Paardekooper verstaat de kunst om in zijn nummers helemaal ‘los te gaan’ maar vliegt daarentegen nergens uit de bocht (‘Stranger To The Blues). Onder de hoede genomen door Ted Oberg heeft deze zanger/gitarist zich enorm ontwikkeld en het einde lijkt nog lang niet in zicht. The Crue heeft met het eigen materiaal ijzersterke troeven in handen en hoewel de band in deze samenstelling nog niet zo heel lang het podium deelt is het samenspel opvallend strak en solide. De enige vraag die na dit optreden blijft hangen is hoe lang deze act nog als opwarmer moet fungeren.

Bas Paardekooper Bas Paardekooper

Moet toch een prettig gevoel zijn geweest voor de jonge Aynsley Lister om in de opgewarmde maar matig gevulde Boerderij de avond voort te zetten. Lister speelt vanavond de eerste van zes shows in Nederland waarin het laatste, en al weer zesde, album ‘Equilibrium’ centraal staat. De Brit lijkt met dit album eindelijk als een volwaardig bluesmuzikant te worden beschouwd waarbij zijn jonge leeftijd niet meer als belemmering wordt gezien. Natuurlijk is zijn stem nog niet zo doorleefd als die van veel oudere branche-verwanten maar Lister weet dondersgoed waar de grenzen van zijn kunnen liggen en compenseert daar waar nodig met verfijnd snarenwerk (‘What’s It All About’). Ook de cover-uitvoeringen zijn weloverwogen en het is niet gek om ‘Purple Rain’ in een blues-variant te horen zoals die op deze wijze wordt uitgevoerd. Het betere jatwerk lijkt met ‘Crosstown Traffic’ en ‘Hush’ sfeerbevorderend te werken maar het eigen werk doet daar niet voor onder.

Midus Guerreiro Aynsley Lister

Met de Portugese Midus Guerreiro op bas, Morg Morgan op keyboards en Simon Small op drums is het met de fundering van Lister’s muziek goed gesteld en krijgt iedere muzikant zijn of haar, zoals in het geval van Guerreiro, momenten in de spotlight. De Portugese schone is misschien wel de meest ervaren van het stel door haar bijdragen in studio of op podium bij Bryan Ferry of Spicey Mel C. Met de pompende knaller ‘Balls of Steel’ waarvan het intro wel heel veel weg heeft van AC/DC’s ‘Rock ’N Roll Damnation’ besluit Lister de avond en bewijst hij voor zij die daar nog aan twijfelden dat het met de toekomst van de bluesmuziek en het imago ervan, helemaal geramd zit.

aynsley-lister_1716

Website Bas Paardekooper & The Blew Crew : www.baspaardekooper.com
Website Aynsley Lister : www.aynsleylister.co.uk


Ook op Blues Magazine ...