We hebben Robert Fossen & The Teardrops, Peter Struijk, Little Boogie Boy, Big Bo, Duketown Slim en Ralph de Jong, die met zijn Crazy Hearts helaas een andere weg lijkt in te slaan. Daarnaast is er het afgelopen jaar een enorme hype rond King Mo ontstaan.
Het lijkt er een beetje op dat nu hetzelfde staat te gebeuren met The Veldman Brothers. Hierdoor lijkt een volgende afvaardiging naar Memphis op voorhand al voorspelbaar te worden. Jammer, want we hebben namelijk talent genoeg is ons land. Een band die duidelijk afstand neemt van de bluesrock en zich tracht te onderscheiden door een authentiek bluesgeluid is Big Will & The Bluesmen.

Na de videotip op bluesmagazine en mijn verdere speurtochten op internet raakte ik,
genoegzaam bekent als een ware liefhebber van de bluesrock, erg onder de indruk van de authentieke bluesband Big Will & The Bluesmen. Dankzij sponsor Geert van Ek, fan vanaf het eerste uur, is de band in staat geweest om in 2009 hun eerste CD ‘Trouble No More’ op te nemen. Met 8 songs waarvan 4 zelf geschreven zetten Big Will & The Bluesmen hun eerste voetstappen stevig neer in de Nederlandse bluesbodem.
Ze laten zich o.a. inspireren door: Son House, Robert Johnson, Junior Wells, Muddy Waters en John Lee Hooker. De manier waarop ze hier echter invulling aangeven zorgt dat ze zich niet slechts onderscheiden door de keuze van de Deltablues maar vooral door het hoge niveau ervan. Gelukkig lijkt de band door steeds meer podia opgepikt te worden en is Big Will & The Bluesmen tegenwoordig steeds vaker te bewonderen. Na de eerste stappen op de kleine podia gezet te hebben wordt het hoog tijd dat ze ook op de festivals te zien zijn. Programmeurs, uitchecken deze band.

De band heeft inmiddels al een gig in Luik achter de rug dus onze zuiderburen hebben Big Will ook al ontdekt.
In de tweede helft van 2010 en de eerste weken van 2011 heeft de band hard gewerkt aan een aantal nieuwe eigen nummers. Een aanzienlijk deel daarvan is akoestisch en zal ook als zodanig op de nieuwe cd komen. Net als op het podium vindt de band het belangrijk om naast elektrische blues vooral ook aandacht te geven aan de akoestische Deltablues, de meest pure en emotionele vorm van deze muziekstroming.
De 2de CD release zal naar verwachting ergens in september het levenslicht zien. Tot die tijd zullen we het moeten doen met de optredens en wat youtube filmpjes die verschijnen.
Hopelijk gaat de band zich opgeven voor de  Dutch Blues Challenge. Al is het alleen maar om de strijd voor afvaardiging naar Memphis wat spannender te maken.

Tekst: Gerrit Harmsen, en mijn dank aan François Dubois voor de foto’s.

3 April: Big Will & The Bluesman – Sunday Blues, Ede
10 April: Big Will & The Bluesman – Bluesfestival, Oisterwijk
14 Mei: Big Will & The Bluesman – Monster

Voor meer info & boekingen: www.bigwill.nl of info@bigwill.nl

http://www.youtube.com/watch?v=Rxp4XuXIV7E

http://www.youtube.com/watch?v=fJeoxnj50vc


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.