De 30e editie van festival An Evening with the Blues, een samenwerking met St. Betuws Blues & Jazz, is na 22 edities in Tiel alweer de achtste editie in Rotterdam.

AN EVENING WITH THE BLUES
met ‘KING’ SOLOMON HICKS, CHRIS BERGSON & ELLIS HOOKS, JOHN PRIMER

Zaterdag 1 maart 2020
LantarenVenster, Rotterdam

Info + Tickets

‘KING’ SOLOMON HICKS BAND 20.00 – 21.00
De pas 25 jarige New Yorker Solomon Hicks speelt behalve blues ook jazz en funk. Hij is duidelijk niet in één hokje te stoppen. Hicks kreeg zijn eerste gitaarlessen van zijn moeder toen hij zes jaar oud was en speelde vanaf zijn 13e in de Cotton Club als eerste gitarist in een big band. Al sinds zijn 19e is hij professioneel muzikant. In 2016 bracht Solomon zijn 2e cd uit, Carrying The Torch Of The Blues. Na een succesvol optreden op het Holland International Blues Festival in 2018, was hij te bewonderen op diverse Europese festivals. En nu dus in Rotterdam! In de band zitten twee oude bekenden, Kris Jefferson, een van de betere blues bassisten, en drummer Fabrice Bessouat. Een betere begeleiding kan deze jonge King zich niet wensen!

‘King’ Solomon Hicks – zang, gitaar
Damien Cornelis – keyboard
Kris Jefferson – bas
Fabrice Bessouat – drums

CHRIS BERGSON & ELLIS HOOKS 21.30 – 22.30
Sinds in 2004 hun muzikale paden kruisten vormen Chris Bergson en Ellis Hooks op regelmatige basis een buitengewoon muzikaal duo, al dan niet begeleid door andere musici. Bergson begon als jazzgitarist in zijn woonplaats New York, en ontwikkelde zich tot veelzijdig zanger, songwriter, gitarist en muziekdocent. Luister eens naar zijn prachtplaat Bitter Midnight uit 2017. De sfeer van het beroemde schilderij Nighthawks at the Diner van Edward Hopper is in dit werk op muziek gezet. Ellis Hooks zag het levenslicht in Alabama, en zijn toekomst als soulzanger werd hierdoor bepaald. Onder eigen naam bracht hij aan het begin van dit millennium drie prachtplaten uit, die inmiddels helaas bijna onvindbaar zijn. In hun samenwerking komen de sterkste kanten van beiden samen: Bergson als de betere gitarist, Hooks als de betere zanger. Invloeden uit de rijke blues- en soulgeschiedenis zijn in hun muziek steeds herkenbaar aanwezig, maar met respect voor het verleden geven beiden de klassieke R&B een nieuw toekomstperspectief. Het zal voor dit duo en hun begeleiders een uitdaging worden om de veelzijdigheid van de frontmannen in één optreden te vangen. Het in 2019 verschenen album Live in Normandy geeft een goed beeld, met covers van grote namen uit het verleden alsmede sterke eigen nummers.

Ellis Hooks – zang
Chris Bergson – zang en gitaar.
Rest of line-up t.b.a.

JOHN PRIMER & THE REAL DEAL BLUES BAND 23.00 – 00.15
Tijdens deze Europese tournee geeft John Primer slechts twee optredens in Nederland. Primer is inmiddels 75 jaar, en dit is de laatste grote tournee die hij houdt. John is geboren op in 1945 in het Amerikaanse Camden, en opgegroeid in de Mississippi delta zonder toilet en verwarming in huis. Wel moest hij iedere zomerse dag katoen plukken in de verzengende hitte. Johns vader overleed toen hij vier jaar oud was. Op zijn tiende verhuisde hij naar Chicago waar zijn moeder werk vond. In zijn tienerjaren kwam hij in aanraking met de blues van o.a. Willie Dixon, Muddy Waters, Junior Wells, Buddy Guy, Magic Slim, PineTop Perkins. In 1979 vroeg Willie Dixon John om bij zijn Chicago Blues All Stars te komen spelen als gitarist en bandleider. Deze formatie bracht hem naar Europa. Daarna werd hij gitarist en bandleader van Muddy Waters’ band. Bij Muddy bleef hij tot diens dood in 1983. Daarna werd hij een van de Teardrops in de band van Magic Slim. Deze samenwerking duurde veertien jaar! In 1995 vormde John zijn eigen band: The Real Deal Blues Band, waarmee hij meer dan twaalf albums opnam. John ontving o.a. twee Living Legend honors en een Blues Music Award voor Best Traditional Blues Artist. De afsluiter van deze festivaleditie brengt een flinke portie real deal Chicago blues met prachtig slidewerk.

John Primer – gitaar en zang.
Lennie Media – drums
Steve Bell – harmonica
Danny O’connor – bas


Ook op Blues Magazine ...