Mary Gauthier
Rifles & Rosary Beads

theaterconcert

Afgelopen januari kwam de cd Rifles & Rosary Beads uit van één van de grootste singer-songwriters uit de VS, Mary Gauthier. Na een afwezigheid van vier jaar, keert Gauthier in oktober 2018 terug naar Nederland. Tijdens haar theatertournee Rifles & Rosary Beads is ze maar liefst 13 keer te zien en te horen, van 16 tot en met 28 oktober. Hier vind je de speellijst.

Voor haar nieuwste cd Rifles & Rosary Beads (release 26 januari 2018) werkte Americana-zangeres Mary Gauthier samen met oorlogsveteranen. In de VS besluiten er elke dag 22 uit het leven te stappen. In een speciaal project werden de (ex-)militairen aan professionele tekstschrijvers gekoppeld om hen en hun families te helpen de naweeën van hun missies te verwerken en hun leven weer op te pakken door hun ervaringen in universele nummers om te zetten. ‘Geen therapie, maar kunst, alhoewel het wel therapeutisch kan werken’, aldus Gauthier. Ze schreef gedurende vijf jaar meer dan vijftig songs met de soldaten, waarvan er elf op de cd staan. ‘Ik ben er trots op om de vroedvrouw van deze liedjes te zijn’, zegt ze.

Het werk met de veteranen is Gauthier op het lijf geschreven. Als geen ander weet ze persoonlijke ervaringen en nood op muziek te zetten, maar wel aan de duisternis voorbij. Dat is haar grote kracht. Voordat ze op haar 35e liedjes ging schrijven, leed ze een bewogen leven. Ze werd te vondeling gelegd, verliet als tiener haar problematische pleeggezin om over straat te zwerven en kampte jarenlang met verslavingen, maar wist uiteindelijk af te kicken.

Een pleidooi voor vrede, zo kun je de liedjes in het theaterconcert Rifles & Rosary Beads omschrijven.

Mary Gauthier wordt vergezeld door violist Michele Gazich en gitarist/zangeres Jaimee Harris.