Toussaint IMG_0636

Tekst: Anke Mensink / Foto’s Bert Lek, meer foto’s Bert

In zijn eentje achter de vleugel, als altijd op zwarte sandalen en deze keer gekleed in een van het Mardi Gras-festival te New Orleans mee naar Amsterdam genomen feestpak. Een stralende Allen Toussaint (1938) trakteert het goed gevulde Paradiso op een aaneenrijging van zijn songs, doorspekt met modulaties naar Bach, Beethoven, Chopin, Mozart, Strauss en populaire liedjes, traditionals en hier en daar een kleine toelichting. Van de beide pedalen onder de vleugel bedient hij alleen dat aan de rechterkant. Met zijn linkervoet.

Toussaint IMG_0651

Het publiek, in het begin nog wat voorzichtig, zingt mee met o.a. “Happiness” en “Yes We Can”, die door de Pointer Sisters in de tachtiger jaren wereldberoemd gemaakt werden en het door alles en iedereen (o.a. The Greatfull dead en Q 65) gecoverde “Get Out Of My Life, Woman”. Verrassend om te horen hoe de maker zelf met zijn elegante spel steeds een net iets andere kleur geeft aan die in het oor verankerde liedjes. “Fortune Teller”, “Working In The Coal Mine”, “Holy Cow”, “Mother-In-Law” (Ernie K-Doe) komen voorbij.

“Everything I Do Is Gohn Be Funky” wordt omgebogen naar Die Schöne Blaue Donau en weer terug, gaat over in een boogiewoogie en eindigt met Toussaints beide handen door pingelend voorbij de rechterkant van de vleugel. Dr. John wordt geciteerd, het publiek vraagt om Professor Longhair, o.k., wordt meteen geregeld.

Toussaint IMG_0677

Ingetogen en ontroerend is een tribuut aan zijn pas enkele dagen geleden overleden vriend-muzikant Jesse Winchester. “Southern Nights” gaat over Toussaints warme herinneringen aan de logeerpartijen bij zijn grootouders op het platteland van Louisiana uit de tijd dat hij een kleine jongen was. Kleurrijk, subtiel. Meteen daar achteraan komt een pittige, dansbare versie van hetzelfde  nummer: ook goed.

Bij “Mr. Mardi Gras” staat hij op, pakt een tasje dat achter het gordijn verstopt lag en gooit, net zoals bij de carnavals-optochten in N.Orleans gebeurt, cadeautjes in het publiek. Uw verslaggeefster wordt verblijd met een feestelijke paars/groen/gele Mardi Gras-parasol.

Toussaint IMG_0645

Na een uur rondt hij “St James’ Infirmary” af met: “Thank you and good night”. Maar daar volgt natuurlijk toch nog het één en ander op. “How could I not come back?”. Een riedel Prof. Longhair en hij vraagt: “Are there any pianoplayers here?” Eventjes, en daar komt een jongeman uit de zaal het podium opgeklommen die met de meester een staaltje quatre-mains ten beste geeft alsof zij dat al jaren samen doen.

Toussaint IMG_0685

Toussaint is in zijn nopjes met Amsterdam en Amsterdam met Allen Toussaint.