Foto Album recensie: Harlem Lake - Volition live

Format: CD, digital, Vinyl
Label: Eigen beheer
Release: 24-Feb-2023

Tekst: Jos Verhagen

Neerlands trots zo wordt Harlem Lake in de media omschreven, ook van kennissen uit Duitsland hoor ik lovende kritieken. Ik schaam me dan ook een beetje om te moeten zeggen dat ik Harlem Lake nog niet live heb kunnen bekijken. Is dat erg, ik denk het niet, als recensent van albums krijg je wel vaker artiesten ter beoordeling aangeboden die je zelf nooit aan het werk hebt gezien. Waar het mij dan om gaat, spreekt het me aan, hoor ik passie en beleving. Ik kan je zeggen dat dit live album heeft precies dat; passie, bezieling en spelplezier.

Opgenomen tijdens Culemborg blues en het Better get hit festival in Tilburg valt mij meteen het sterke wapen van Harlem Lake op Janne Timmer. Als op een persoon de album titel Volition van toepassing is, is het Janne Timmer wel. Volition staat voor de kracht van het willen en dat hoor je in haar zang. Zonder de andere bandleden te kort te willen doen is zij de blikvanger. Een hoogtepunt hier is “Guide me home”, werkelijk schitterend zoals ze haar stem beweegt op dit ingetogen nummer.

Het album opent met The River de slide van gitarist Sonny Ray van den Berg, een sterke opening met heerlijk blazers. Met een referentie naar Tineke Schoenmakers volgt “Beware”, een nummer van Ann Peebles dat perfect past bij Janne stem. “Whiskey drinking woman” is een veel gecoverde blues track, een straffe blues die door Sonny Ray wordt voorzien van een monsterlijke solo. Wat dit live album mede zo’n fijn album maakt is dat de nummers lekker breed uitgesmeerd worden om zo de muzikaliteit van de bandleden uit te vergroten. De Hammond solo die Dave Warmerdam neerlegt in “Deaf and Blind” is weergaloos net zoals het geweldige drum en baswerk van Benjamin Torbijn en Kjelt Ostendorf in de achtergrond. De tijd nemen om de nummers uit te spelen draagt bij aan de magie die rond Harlem lake rondwaart. De blues met southern rock en flower power invloeden word aangevuld met blazers en achtergrond zangeressen. Mede door de vrouwelijk stem gaan vergelijkingen met de Tedeschi Trucks band op. Hoewel de stem van Susan Tedeschi en Janne Timmer in het geheel niet op elkaar lijken kan ik daar wel in mee gaan. Mijn voorkeur gaat dan toch uit maar dit Nederlandse gezelschap, het is rauwer puurder minder gepolijst.

Het vijftal van Harlem Lake betovert je op de album met zo’n speels gemak in “Please watch my bag”, wordt er op een jazzy wijze al improviserend een muzikale weg ingeslagen waar je helemaal in kunt verliezen, magistraal. Dat magistrale zetten verder door in het Derek and the Dominos nummer “Got to get better in a little while”. Het samenspel van de band, Janne’s stem, het drumwerk, de trompet solo het past perfect. Op klanken van Dave Warmerdam’s Hammond trekt Janne alles uit de kast bij “That’s How Strong My Love Is” (Otis Redding), kippenvel. Deze soulvolle blues ballad weerspiegelt de veerkracht van Harlem Lake die vervolgens doortrapt in een andere klassieker “The Letter” (The Box Tops, Joe Cocker). Harlem Lake hier opererend als soort van Bigband zet dit nummer volledig naar haar hand. Zo rollen we op dit album van het en in het andere hoogtepunt.

Ik had al vermeld de met Guide me home Janne een topprestatie neerzette, maar de pijn, de echtheid, die beleving voel je ook terug in “I won’t complain”. De lenigheid in haar stem valt hier wederom op, wat een topzangeres. Werkend naar het einde toe krijgt de ritme sectie de kans om te excelleren en dat is terecht want om als solist te kunnen schitteren zijn zij de onmisbare schakel, de solo van Sonny Ray is ook om van te smullen. Het funky “Don’t change horses” van The Tower of Power draagt bij aan het muzikale feest dat Harlem Lake ons voorschotelt en wordt afgesloten met de alle remmen los piano boogie “Jack in the Box”. Dave Warmerdam rammelt er op los en de Blazers doen ook nog een flinke duit in het zakje. Zo’n vrolijk uptempo afsluiter maakt het album af, met recht Neerlands Trots, ik kan niet anders zeggen.

Guide Me Home (Live at Culemborg Blues, 27.08.22)

 
Tracklist:
1. The River*
2. Beware*
3. Whiskey Drinking Woman**
4. Deaf & Blind*
5. Guide Me Home*
6. I Wish I Could Go Running*
7. Please Watch My Bag*
8. Got To Get Better In A Little While**
9. That’s How Strong My Love Is**
10. The Letter*
11. I Won’t Complain**
12. Don’t Change Horses*
13. Jack In The Box*
* Live at Culemborg Blues
** Live at Better Get Hit Festival

Op 3 maart 2023 viert Harlem Lake de Album Release van hun 2e album: Volition Live.
Met de 10-koppige band treden ze op in De Gelderlandfabriek in Culemborg en presenteren zij hun nieuwe CD.

TICKETS (in onze eigen webshop!)


Ook op Blues Magazine ...