Foto Album Review: Tom Killner band - Borrowed time

Format: CD, Vinyl, Digital
Label: Coal Bunker Records
Release: 12 april 2024

Tekst: Jos Verhagen

Er was een tijd dat de uit Sheffield afkomstige Tom Killner, vertwijfeld zocht naar waar zijn muzikale voorkeur naar uitging. Via Status Quo, Slipknot en Greenday en een duik in zijn vaders platen kast, met een voorkeur voor Waylon Jennings en Willie Nelson, deed hem het licht zien. Zijn derde full album Borrowed time heeft hij vorm gegeven met op country gebaseerde rock en americana.

Het in kort tijd overlijden van drie mensen die hem nabij stonden deed hem beseffen dat we allemaal in “Borrowed time” leven. De wijze levensles van zijn vader ‘Ik heb 47 jaar in een fabriek gewerkt, word geen ellendige ouwe lul zoals ik, doe wat je wilt’ deed de rest. Hij volgde zijn hart en brengt op dit album een aanstekelijk mix van country, rock met nummers met teksten die deels fictie zijn maar ook echte verhalen uit het leven gegrepen zijn.

Het tien nummers tellende album bevat Sam Wood (Black Star Riders, Wayward Sons) op lap steel, achtergrondzang van Kier en Oli Brown, plus Wes Brook op toetsen en Hammond-orgel, Callum Houghton op bas, Rich Hunter op drums en Anthony Croft op viool . “Wes, Callum en Rich maken ook deel uit van de solide eenheid waarmee we touren.” Bevestigt Tom. “Kier is een artieste met wie ik veel werk, en die een hele goede singer-songwriter is, je moet haar echt een moeten beluisteren”.

Zo naar het album luisterend kun je vergelijkingen trekken met de Nederlandse formatie Voltage, die ook de mix van americana en rock als basis hebben genomen voor hun laatste album. Alleen voegt Tom Killner er wat meer country elementen aan toe zoals labsteel gitaar en viool. Een gevarieerd album met echt country maar ook meer rocky werk dat doet denken aan Tom Petty.

Het album opent met “Cosmic sound”, een sterke country rock song over de stilte die Tom ervaarde tijdens de lock down. Het vlotte “Devils gate” kent een eenvoudig basloopje maar is aanstekelijk. Een hoogtepunt is “One day at the time” opgedragen aan de mensen die hij in korte tijd verloor en speciaal aan Martin Bedford, bekende uit de Sheffield bluesscene voor zijn tourposters, albumhoezen. Het is een nummer dat sterk aan Bob Dylan doet denken door die mondharmonica. “On the other side” en “Light it up” zijn twee lekkere southern rockers, met vette gitaar en slide, ze weerspiegelen de variatie en schrijverskunst van Tom Killner.

Geheel anders is “Only you”, een verstild liefdesliedje met zachte gitaar en viool, mooi harmony in de backing vocals van Kier en Oli Brown De titeltrack “Borrowed time” kent een sterke tekst, en dito gitaar solo ook een element wat Tom Killner goed beheerst, zowel elektrische als akoestisch. In “No more” hoor je dat Jason Isbell van invloed is op Tom Killner de stem van Kier Brown is de tegenstem. “Heart of Gold”, naarmate het nummer vordert neemt de intensiteit toe, en voel je de woede, maar uit eindelijk blijkt dat degene waarop je kwaad bent een hart van goud te hebben. Het album sluit af met pure country/blue grass in “Ride with me”. Ik maak de ride met je mee Tom Killner, een fijn album en welkome afwisseling.

Tom Killner - Borrowed Time - Live

Tracklist:
1. Cosmic Sounds
2. Devils Gate
3. One Day at a Time
4. On the Other Side
5. Only You
6. Borrowed Time
7. No More
8. Heart of Gold
9. Light it Up
10. Ride with Me

Socials:
Website: https://www.tomkillner.com/
Facebook: https://www.facebook.com/TomKillnerBand/
Instagram: https://www.instagram.com/tomkillner/?hl=en
Youtube: https://www.youtube.com/@TomKillner/featured


Ook op Blues Magazine ...