The Black Crowes - Happiness Bastards albumcover (photo)

Format: CD, Vinyl, Digital
Label: Silver Arrow Records
Release: 15 maart 2024

Tekst: Jos Verhagen

Nieuw plaatwerk van de broer Robinson is altijd goed nieuws. De onenigheden zijn bijgelegd en met long time bassist Sven Pipien hebben zijn een nieuw studio album opgenomen, 15 jaar sinds hun laatste originele release, en hun 10e studioalbum.

In een samenwerking met producer Jay Joyce en tal van sessiemuzikanten, leveren Rich en Chris Robinson 10 nieuwe nummers af die geworteld zijn in hun klassieke geluid aangevuld met hedendaagse elementen; een album dat zowel fris als vertrouwd klinkt.

Vanaf het begin straalt Happiness Bastards een aanstekelijke energie uit. Opener ‘Bedside Manners’, een met boogie doordrenkte rocker waarvan sommige zullen zeggen Rolling Stones maar bij bekruipt het gevoel van Iggy Pop, zeker Rich’s gitaarkracht en Chris’ zijn zang in de
pittige uptempo rocker als ‘Rats and Clowns’. Dit terwijl ‘Cross Your Fingers’ akoestisch begint voordat hij overgaat in een sterk riffgedreven mid-tempo nummer waarvan de rapachtige zang een mooi eigentijds tintje toevoegt.

Het als eerste single uitgebrachte ‘Wanting And Waiting’ is een krachtige rocker, waarbij de Hammond de basis vormt voor geïnspireerde riffs en een zeer toegankelijk, poppy refrein. Het duet met Lainey Wilson, ‘Wilted Rose’, met zijn akoestische, country-achtige esthetiek en bouwt zich geleidelijk uit tot een spannend uitje met een stijlvolle gitaarsolo en een memorabel slotgedeelte. Puur blues is ‘Bleed It Dry’ vooral de vet ruige mondharmonica van Chris.

‘Flesh wounds’ doet met weer denken aan Iggy. Dit fijne poppy uptempo nummer stemt je vrolijk zeker als het doorstroomt in het als Led Zeppelin aanvoelende ‘Follow the moon’. Het prachtige, met harmonica doordrenkte, en gitaren verrijkte ballad ‘Kindred Friends’ heeft iets van de Beatles in zich. Samen maken de tien nummers Happpiness Bastards een gedenkwaardig album. Nu maar hopen dat de getekende vrede een blijvende is en niet eindigt als de soap zoals rondom de broers Gallagher van Oasis.

The Black Crowes - Wanting And Waiting (Behind The Scenes)

Tracklist:
1. Bedside Manners, 2. Rats And Clowns, 3. Cross Your Fingers, 4. Wanting And Waiting, 5. Wilted Rose ft. Lainey Wilson, 6. Dirty Cold Sun, 7. Bleed It Dry, 8. Flesh Wound, 9. Follow The Moon, 10. Kindred Friend


Ook op Blues Magazine ...