Foto Album Review: Joel Astley - Seattle to Greaseland

Format: CD, digital
Label: blue Heart Records
Release: 18 augustus 2023

Tekst: Jos Verhagen

Het mooie is dat je soms over verborgen talenten kunt beschikken maar dat die er nooit uitkomen. Joel Astley is een beeldend kunstenaar en dat zie je terug in de prachtige CD Hoes. In zijn vrije tijd blies hij wat op de mondharmonica, en na aandringen begon hij ook met zingen en dat bleek de aanzet naar een carrière van de beeldende kunst aar zanger. Van 2019 tot 2022 werd hij verkozen als beste zanger door de Washington blues association. Als bandleider trok bij langs de Amerikaanse North West kust, en zijn reputatie groeide. Komend uit Seattle, bracht de weg hem naar de Greaseland Studio in San Jose om zijn debuut album op te nemen. De Greaseland studio’s zijn onder meer bekend van blues artiesten als, Taildragger, Kid Andersen, Alabama Mike en Rick Estrin, alle mannen die de mondharmonica op onnavolgbare wijze weten te beroeren. Op dit album speelt Joel samen met Chicago blues gitartist Johnny Burgin en de ritme sectie van Charlie Musselwhite, drummer June Core en bassist Randy Bermudes, de backing vocals worden verzorgt door Marina Crouse en Jill Dineen.

Komend uit het westen verwacht je dat West coast swinging blues spelen en dat zit er ook volop in dit album, maar de openingstrack “Born Cryin'” is een schitterende country blues rocker met een fantastische tekst. Ik werd meteen verliefd op dit nummer en de stem en het idioom van het nummer dat gesterkt met de vlijmscherpe gitaar en de laidback mondharmonica als tegen hanger een top nummer is. Met “Candy Shop”” en “Just right” ontspringt de vonk op dit album en de rock n roll vlamt door de speakers. Een stuk rustiger is het filosofische “Karma Wheel””, deze West coast slow blues met heerlijk gitaarspel van Johnny Burgin is tekstueel ook een fijn nummer. Die gitaar samen met het stem geluid van Joel Astley maakt dit een album vol fijne blues is. De west coast swing zet zich voort in “Secondhand kid”. Op “Ttakin it with me switcht boel naar een jazzy jaren 50 uitstapje dat qua stijl aan Caro Emerald doet denken.

De sound van het album is ook top producer Kid Andersen, die ook de toetsen en op track 1 de gitaar op dit album verzorgt, levert puik werk. Daarbij doen de aanstekelijke nummers de rest; zo is het volop swingen geblazen bij “Hot as Hell”. De old school rock roll “Down to the rims”, een pracht song over als je je zin niet krijgt dan rijd je banden op tot aan de velgen, een gevoel dat we allemaal wel kennen. “Work with wat you got”, houd je een tekstuele spiegel voor. Bij de pakken neerzitten komt bij Joel niet voor, je moet iets van je leven maken ongeacht wat. Deze eerlijke filosofie van Joel Astley wordt verpakt met een dijk van een gitaarsolo die aan Laura Chavez doet denken. De mondharmonica van Joel is ook tof, zijn manier van blazen is niet van de ruige schreeuwerige en klinkt lowdown en relaxt. Echt bluesy is “Bobby’s Place” met een hoofdrol voor Johnny Burgin op gitaar, het verhaald over je stamkroeg, de plek waar je even tot rust kunt komen onder vrienden. Dat de gospel ook in de aderen van Joel Astley vloeit hoor je terug in “No brighter gold”, op een lekkere blue grass deun verhaalt het nummer over dat het gras bij de buren echt niet groener is. Verrassend goed debuutalbum van deze beeldend kunstenaar die zich ook muzikant mag noemen. Het artwork bij dit album is hoe kan het ook anders van Joel zelf.

Joel Astley and the High Note Group featuring Lorenzo Farrell - Just Right for Me

 
Tracklist:
1 – Born Cryin’
2 – Candy Shop
3 – Just Right
4 – Karma Wheel
5 – Secondhand Kid
6 – Takin’ It With Me
0 – Hot As Hell
8 – Down To The Rims
9 – Work With What You Got
10 – Bobby’s Place
11 – No Brighter Gold

Socials:
Website: www.joelastley.com
Facebook: www.facebook.com/joel.astley
Instagram: www.instagram.com/joelastley
Youtube: www.youtube.com/@joelastleymusic/featured


Ook op Blues Magazine ...