Foto Album review: Heavenly Cream - an acoustic tribute

(Digitaal, compact disc en crèmekleurig vinyl, verschenen op 03.11.2023)

Tekst: Arthur ter Avest

Malcolm, de zoon van Jack Bruce (14.05.1943 – 25.10.2014) zegt: ‚I feel very much that in my own small way I’m carrying on a tradition that’s incredibly unique in the musical canon as it were‘. Deze bescheiden houding ten opzichte van het baanbrekende werk dat Cream, het eerste zgn. ‚Supertrio‘ ooit, heeft geproduceerd, doet zijn bijdrage aan dit project en dat van de vele andere topartiesten die hebben meegewerkt bijna te weinig eer aan. Ik ben overweldigd door de kwaliteit van de uitvoeringen van 15 nummers uit de catalogus van Cream.

Naast Ginger Baker (19.08.1939 – 06.10.2019) die op een aantal nummers zijn postume bijdrage levert als origineel bandlid en Pete Brown (25.12.1940 – 19.05.2023) die wordt gezien als het vierde bandlid en die een aantal nummers zingt, is het een beetje een Who is Who van de blues(rock): Bernie Marsden (07.05.1951 – 24.08.2023), Joe Bonamassa, Paul Rodgers, Bobby Rush, Maggie Bell, Deborah Bonham, Clem Clempson, Neil Murray en zo meer. Dat twee van deze bijzondere muzikanten, die onlangs zijn overleden, hun kwaliteiten nog maar eens voor het voetlicht brengen maakt deze plaat een nog groter cadeau!

De grote kwaliteit van deze plaat ligt niet alleen in de kwaliteit van de muziek die oorspronkelijk wat bluesy was, zich in een meer jazz-achtige richting ontwikkelde en in de titanenstrijd tussen Jack Bruce en Ginger Baker een sterk jam-karakter kreeg. Eric Clapton ging ten onder in deze of aan deze strijd zoals uit de overleveringen bekend is geworden. De nummers spelen in de volgorde zoals ze op deze plaat zijn verschenen, met de keuze aan artiesten en instrumentatie elkaar toe en op deze manier wordt de luisterervaring een bijzonder mooi organisch geheel. Versterkt wordt dit nog door de vocalisten die van een buitencategorie zijn en de stukken weergaloos vertolken.

Van het met een a-capella intro openende ‚I Feel Free‘ tot het swingende ‚Born Under A Bad Sign‘ is Bernie Marsden op gitaar de grote gemene deler in de meeste stukken. In ‚White Room‘, ‚Theme For An Imaginairy Western‘ en later een weergaloze uitvoering van ‚Politician‘ is Pete Brown de zanger. In ‚Politician‘ vertoont hij nog een keer zijn Streetpoet-kwaliteiten…! Zoals ik al schreef, zijn de stukken op een organische manier met elkaar vervlochten. Of het de strijkers zijn, de blazers, de zangeressen of bijvoorbeeld de knallende bluestrack ‚Crossroads‘ waarin Joe Bonamassa van leer trekt op de gitaar en even later de gelauwerde Bobby Rush op ‚Spoonful‘ zingt en mondharmonica speelt, het past allemaal! Wanneer ik een plaat kan aanbevelen, is het wel deze! Veel luisterplezier gewenst.

"Sunshine Of Your Love" by Heavenly Cream feat. Joe Bonamassa and Bernie Marsden

 
Tracklist:
1. I Feel Free (Ft: Deborah Bonham, Bernie Marsden and Malcolm Bruce) (3:17)
2. White Room (Ft: Pete Brown, Malcolm Bruce and Clem Clempson) (5:46)
3. Theme For An Imaginary Western (Ft: Pete Brown, Malcolm Bruce, Clem Clempson) (3:38)
4. We’re Going Wrong (Ft: Malcolm Bruce and Clem Clempson) (3:32)
5. Sunshine Of Your Love (Ft: Ginger Baker, Joe Bonamassa, Malcolm Bruce, Bernie Marsden) (4:49)
6. Deserted Cities Of The Heart (Ft: Joe Bonamassa, Bernie Marsden, Malcolm Bruce) (3:51)
7. Sweet Wine (Ft: Ginger Baker, Nathan James, Pee Wee Ellis, Bernie Marsden, Malcolm Bruce) (3:08)
8. Tales Of Brave Ulysses (Ft: Ginger Baker, Nathan James, Pee Wee Ellis Bernie Marsden, Malcolm Bruce) (3:18)
9. Crossroads (Ft: Ginger Baker, Bernie Marsden, Joe Bonamassa, Malcolm Bruce) (2:53)
10. Take It Back (Ft: Maggie Bell, Bernie Marsden, Malcolm Bruce) (3:22)
11. Spoonful (Ft: Bobby Rush, Bernie Marsden, Malcolm Bruce) (4:39)
12. Sitting On Top Of The World (Feat: Bobby Rush, Maggie Bell, Bernie Marsden, Malcolm Bruce) (4:55)
13. Badge (Ft: Deborah Bonham, Bernie Marsden, Malcolm Bruce) (3:36)
14. Politician (Ft: Pete Brown, Bernie Marsden, Malcolm Bruce) (5:16)
15. Born Under A Bad Sign (Ft: Paul Rodgers, Bernie Marsden, Malcolm Bruce) (3:51)


Ook op Blues Magazine ...