Foto Album Review: Duke Robillard - A Smooth one

Format: CD, Digital
Release: 25 augustus 2023
Label: MIG

Tekst: Jos Verhagen

De kersttijd is moment op terug te kijken en te onthaasten zeker als je houd van het relaxte in het leven, als je jezelf niet laat opjagen. Als je het niet erg vind om in de file te staan omdat je toch niet door die andere auto’s heen kunt rijden dan is het nieuw album van Duke Robillard een geweldig album om in de file van te genieten. Dit album van Duke Robillard is ook ideale blues muziek om je kerst diner mee op te vrolijken. Het instrumentale album is in een jazz trio setting opgenomen in de studio in Bruino, Italië in juni 2022. Duke Robillard op gitaar met Alberto Marsico op het Hammondorgel en Robiliard’s vast drummer Mark Texiera.

Duke Robillard was begin jaren zeventig een van de oprichters van Roomful Of Blues en verving in de jaren negentig Jimmy Vaughan in de Fabulous Thunderbirds. Toen Duke Robillard op tournee was met Sugar Ray Norcia in Italie, zou hij ook owat workshops doen georganiseerd door Alberto Marsico, na een aantal workshops ontstond er een gemeenschappelijk gevoel iets samen te doen. Op hun enige vrije dag doken zij de studio in en stelde ze een setlist samen. Enkele stukken van Duke Robillard en wat bekende jazz covers zoals Lionel Hampton’s “Red Top” Fats Waller’s “Jitterbug Waltz, Jimmy Midnight’s ”Exactly Like You” en de klassieker “Sweet Georgia Brown”.

Is het blues of is het jazz, als ik naar het drum werk luister zeg ik het laatste en de sfeer is zo relaxt dat komt mede door de subtiele snaredrum, de gitaar groove en orgelbegeleiding deze zetten de toon voor het solo werk bij de opnames. Duke Robillard en Alberto Marsico geven het beste van hun kunnen en krijgen op dit album voldoende tijd om te excelleren Ze geven de luisteraar waar voor hun geld op dit album. In ben niet zo thuis in de jazz standards maar dit album luistert zo lekker weg dit het niet uitmaakt.

A Smooth One

 
Tracklist:
1. ‘Deed I Do 06:48
2. Rhythm Willie 06:10
3. Body and Fender Man 05:56
4. A Smooth One 06:31
5. Gee Baby, Ain’t I Good to You? 05:51
6. Red Top 07:07
7. Jitterbug Waltz 04:40
8. Jumpin’at the Woodside 06:48
9. Exactly Like You 05:17
10. Sweet Georgia Brown 05:18


Ook op Blues Magazine ...