Cedric Burnside - Hill Country Love | Album cover foto

Format: CD, Vinyl, digital
Label: Provogue Records/Mascot Label Group
Release: 5 april 2024

Tekst: Jos Verhagen

Cedric Burnside, een man die de geschiedenis van de roots en Hill County blues op zijn rug meedraagt. In zijn naam Burnside gaat een het muziek geschiedenis schuil, beginnend bij zijn grootvader R.L. Burnside en diens zoons Gary en Duwayne. Cedric begonnen als drummer maar heeft zich ontwikkeld als de vaandeldrager van de Roots Blues, zijn nieuwe album Hill County love verraad zijn afkomst en is een ode aan de Hill County blues en zijn historie.

De bezetting op de album is Cedric Burnside vocals, gitaar en Artemas LeSueur op drums. Zij worden bijgestaan door Luther Dickinson op bass, slide gitaar en co-productie en Patrick Williams met de mondharmonica.

De titel is zoals uit zijn afkomst blijkt niet zomaar gekozen en zeker het begin van het album straalt een en al Hill County blues uit. Het album is opgenomen in een oud gebouw in Ripley, Mississippi, wat het gevoel van de oude Hill county blues juke joint het beste weergaf, de resonantie van de muziek tegen de muren bracht net die extra hypnotiserende onderlaag die de Hill county blues kenmerkt.
Je zweeft helemaal maal mee de klanken van de geweldig titeltrack Hill County love, Juke joint, Smile, Closer, Po Black Mattie.

Verrassend, met veel slide en mooie tekst is “Coming real to ya”. Het straffe drumwerk zoals b.v. op “Toll on the live” is ook een kenmerkende factor. Drummer en long time friend Artemas LeSueur staat hier garant voor en leeft zich helemaal uit in het semi-instrumentale “Funky”. Naast de Hill County blues laat Cedric ook een andere kant van zichzelf horen; in het nummer “Strong” met zachte stem ondersteunt met alleen inventief gitaarspel verrast hij hier.

Conclusie: Als dit album wel een ding duidelijk maakt is dat Cedric Burnside de blues vertolkt op een wijze waarop Robert Johnson jaloers op zou zijn geweest.

Cedric Burnside - "Juke Joint" (Official Music Video)

Tracklist:
1. I Know (2:49)
2. Hill Country Love (3:04)
3. Shake Em on Down (2:55)
4. Juke Joint (2:51)
5. Smile (2:40)
6. Closer (2:40)
7. Coming Real to Ya (3:02)
8. Thank You (2:41)
9. Love You Music (3:10)
10. Toll on They Life (3:29)
11. You Got to Move (3:07)
12. Strong (1:55)
13. Funky (2:40)
14. Po Black Mattie (4:49)


Ook op Blues Magazine ...