Toronzo Cannon - Shut Up And Play! albumcover photo

Format: CD, Vinyl, digital
Label: Alligator records
Release: 7 juni 2024

Tekst: Jos Verhagen

Ik zag Toronzo Cannon afgelopen maart tijdens het Utrecht blues festival (link) en daar overtuigde hij de zaal als vertegenwoordiger van de Chicago Blues. In interview met Toronzo Cannon las ik dat hij het tijd vind dat blues nummers niet meer alleen gaan over verloren liefdes “Ik word moe van de ‘mijn vrouw heeft me verlaten’-liedjes. Ik denk niet dat we ‘domme’ blues moeten maken. We moeten mensen een beetje aan het denken zetten. Er circuleren nog andere verhalen, ik wil echte bluesnummers schrijven over echte dingen in de wereld”.

Toronzo is stellig in het interview, haalt hij onder ander uit naar de Grammy award show: “Als we het publiek raken met echte muziek, krijgen we misschien meer respect als artiesten. De blues is de basis van alle muziek, het zou ons helpen respect te kweken. De bluesprijzen worden niet eens uitgezonden op de Grammy’s. Het is alsof ze zich schamen voor hoe muziek is ontstaan. Ze geven het niet de aandacht die het zou moeten krijgen.”

Het album Shut up and play is gebaseerd op een uitdrukking die hij vaak naar zijn hoofd geslingerd krijgt als hij een boodschap wil over brengen, de uitdrukking “speuluh” is iets wat we in Nederland ook wel kennen. Naast de openingstrack “Can’t Fix the World” bevat het verschillende nummers over relaties en gezinsdynamiek. De invloed die een scheiding heeft op kinderen is een onderwerp dat hij hier aansnijdt, in de openings track en het emotionele “Message to my daughter”. Het is een oprechte boodschap over echtscheiding, over dingen waarvoor Toronzo zich wil verontschuldigen. “Ik ben blij de verwijten veranderd hebben in de tijd waar iedereen nog leeft. Het is gewoon gaaf dat mijn dochter zich goed heeft aangepast aan de veranderingen. Ik ben blij om er te zijn als haar vader.”

Nu zijn teksten van belang bij nummers maar ik vind de feel de groove, de muziek van even groot belang, je kunt nog wel zo’n mooie teksten schrijven maar als de muziek er om heen je niet aanspreekt dan wordt het niks met een album. Voor dit kun je gerust zijn, muzikaal gezien zit het album top in elkaar, waar nodig swingt het of volgt het de klassieke blues thema’s. En hoewel hij aangeeft niet over “mijn vrouw heeft me verlaten”-liedjes” te willen schrijven gaan veel liedjes toch over relaties, zoals het van felle slide voorziene “Unlovable”, een tragisch lied over een vrouw die zich na tal van verkeerde liefdes, unlovable vind; Toronzo breekt een lans voor haar in dit fijne nummer om geloof in zich zelf te houden. “Guilty” een verstild nummer over schuld op een heerlijke basgroove van Brian Quinn en “If I’am always wrong”, een tekstueel sterk en herkenbaar nummer.

Topnummers op het album zijn naast de titeltrack met Jimi Hendrix achtig gitaarwerk, de slow blues “I hate love” waarin de gitaar trukkendoos volledig open gaat in dit nummer over uitgaan van je eigen kracht. Het funky groovy “Him” dat doet denken aan Ana Popovic. Het, in de swingende Blues brothers stijl gegoten “Had To Go Through It To Get To It”, een nummer dat swingt en deint op de baslijn. En mijn persoonlijke favoriet “Got Me By The Short Hairs” met een opstuwende tempo, en de piano aanvulling op het gitaarwerk; een top nummer over een vrouw die verstrikt raakt in haar eigen leugens en jij die dat door hebt.

Conclusie:
Shut up & play, een album vol sterke nummers in prettige stijl; vlot, met mooie teksten, vette basgrooves van Brian Quinn en het bij wijle vlammende gitaarspel van Toronzo. Top album van een artiest die terecht de aandacht verdiend.

Toronzo Cannon - Can't Fix The World (Lyric Video)

Tracklist:
1. Can’t Fix The World 4:15
2. I Hate Love 4:27
3. Him 4:44
4. Had To Go Through It To Get To It 3:54
5. Something To Do Man 4:08
6. Message To My Daughter 5:47
7. Unlovable 3:28
8. Guilty 4:07
9. Got Me By The Short Hairs 3:44
10. My Woman Loves Me Too Much 3:48
11. If I’m Always Wrong 3:55
12. Shut Up And Play! 5:58

Credits:
Toronzo Cannon: Guitars, Vocals, Percussion and Handclaps
Brian Quinn: Electric and Upright Bass
Cole DeGenova: Piano, Organ, Nord and Clavinet
Jason “Jroc” Edwards: Drums
Phillip “Dante” Burgess, Jr.: Drums on “Him” and “Had To Go Through It”
Matthew Skoller: Harmonica on “My Woman Loves Me Too Much”


Ook op Blues Magazine ...