Format: digital
Release: 5 Feb 2023
Label: Eigen beheer

Tekst: Jos Verhagen

The human Project aka Loyd Vandergriff is het schoolvoorbeeld van wat begon als hobby kan uitgroeien tot een muzikale carrière. Loyd komt uit een muzikale familie, maar hij ging zich serieuzer met muziek bezig houden toen hij in 2005 van een vriend een Stratocaster kreeg. In 2006 besloot hij opname apparatuur te kopen om de nummers die hij geschreven had op te nemen. In dat jaar postte hij zijn eerste digitale album op Spotify en Itunes. Door de response die hij kreeg op dit album bleef hij liedjes schrijven en delen op de digitale platforms. Inmiddels heeft hij een negental albums uit; Essential Human project 2005-2023 is een verzamelaar van de beste nummers uit zijn oeuvre.

Onbekend met het werk van The human Project is dit album de perfecte kennismaker. Het is blues met een zo’n positieve vibe dat het een glimlach op je gezicht tovert. De vrolijkheid van de nummers springt in het oog. Tal van stijlen gedegen uitgewerkt komen voorbij. De nummers lekker uptempo her en der aangevuld met riedelend piano werk, huilende mondharmonica, Hammond of vette sax gespeeld door lokale musici en door Loyd voorzien van fijn en gevarieerd gitaar werk.

De openingstrack Looking for my freakflag een lekkere shuffle vol vlammend en spetterend gitaar solo’s. Het wordt gevolgd door een van de beste nummers op dit album Jukejoint showdown, uptempo met een straf basritme en sprankelend gitaarwerk. Deze verzamelaar staat vol dit soort nummers. Op een Honky tonk beat verhaalt Fast Train over zijn roots uit Georgia. Terwijl Standing in the shadows weer meer een country feel heeft en met de sax als solo instrument. Loyd Vandergriff bezit de gave om veel verschillende genres te verbinden in zijn songs. Zo strooit hij in Bar Room Meltdown kwistig met de slide en is Hard working man een vette piano boogie. Jimmy’s Juke Joint zou een Band zonder banaan nummer kunnen zijn, feestmuziek bij uitstek.

Geboren in Georgia geëindigd in California vertelt Going South, op een vrolijke New Orléans beat, hoe hij in California geraakte. Ridin this train is het tweede nummer dat hij ooit schreef, het heeft een wat atypisch drumwerk, een vette Hammond en ingehouden prikkend gitaarwerk, een buitenbeentje op dit album. De beste track op dit album is de slow blues Highway 58 het straalt de desolaatheid van een verlaten snelweg uit. Drive drive drive daarentegen is een funky track over een man op de vlucht. High anxiety is een roots blues nummer met verfijnd akoestisch slide werk. De slowblues Requiem For Washington verhaalt over de huizencrisis die ook in de USA toegeslagen heeft. Met King Cotton brengt hij een eerbetoon aan zijn vader, een katoen handelaar, gevat in een mooie traditional met vloeiende viool en banjo. De afsluiter Whisky, is het enige nummer uit zijn werk dat ooit eerder is uitgegeven. De stampende beat, de rauwe gitaar met slide is weer totaal een andere richting en past in dit verzamelalbum.

Essential Human project 2005-2023 van Loyd Vandergriff laat je kennis maken met een muzikant die al jaren in de krochten van de digitale platforms opereert. De 15 nummers geven een goed overzicht van zijn werk. Verrassend album.

Juke Joint Showdown

 
Tracklist:
1. Lookin For My Freak Flag
2. Juke Joint Showdown
3. Fast Train
4. Standing in the Shadows
5. Bar Room Meltdown
6. Hard Work Blues
7. Jimmy’s Juke Joint
8. Goin South
9. Ridin This Train
10. Highway 58
11. Drive, Drive, Drive
12. High Anxiety
13. Requiem For Washington
14. King Cotton
15. Whiskey

Website: https://humanrocks.net/https://humanrocks.net/


Ook op Blues Magazine ...