Format: Cd, Digital
Label: Quatro valley reocrds
Release: 17 Feb 2023

Tekst: Jos Verhagen

13 December 2022 overleed Kim Simmonds, de gitarist en de man achter Savoy Brown aan de gevolgen van Kanker. Voordat hij overleed had hij nog de opnames van wat zijn laatste album zou worden afgerond. Blues all around, is een typische Savoy Brown album, Kim Simmonds stem wat fragiele maar overduidelijk Kim Simmonds. Met dit Album komt er een einde aan Savoy Brown, een van de oudste bluesband. Opgericht in 1965 kleurde zij de Britse blues. met een track record dat zo’n 42 albums omvat. Als blues liefhebber ben ik pas laat in contact gekomen met Savoy Brown door een review die ik schreef over het album Witchy Feeling uit 2017.

De indruk die dat album toen op mij maakte dat voel ik ook in dit album. Hier speelt een man, wetend dat zijn einde nadert, nog alsof hij honderd jaar voor de boeg heeft. Met zijn vaste maten sinds 2011 drummer Garnett Grimm en bassist Pat DeSalvo speelt Kim veel slide,op dit album, de chemotherapieën hadden als bijwerking neuropathologisch schade aan zijn vingers. Die slide in de nummers past wel bij de stijl van Savoy Brown, waar invloeden uit de swamps van Louisiana en voodoo altijd wel een plek kregen. De slide draagt daar aan bij vindt ik. In tegenstelling tot andere albums waar nummers een band effort waren zijn voor dit album de gitaar partijen eerst opgenomen dit op advies van studio eigenaar en engineer Ron Keck. Op de onderliggende gitaar tracks hebben Garnett Grimm en Pat DeSalvo er later de drum en bas ondergezet. De mondharmonica en keyboard zijn ook van Kim Simmonds.

Je voelt in alles dat dit een afscheidsalbum is de teksten verhalen over verlies, herinneringen. Nummers als Going South verhalend over Mississippi vol met slide werk wat het nummer veel emotie en diepgang meegeeft. In dat jankende dat de slide kenmerkt en de tekst voel je de pijn van het naderende einde. Het volgende nummer Gypsy Healer geeft ook zo’n pijnlijke inkijk in hoe iemand die terminaal is zijn naderende einde beleeft. Zoekend naar dat sprankje hoop om de dagen door te komen. De titeltrack Blues all around is het hoogtepunt van dit album doorspekt met fijnzinnig gitaarspel komt alles samen de pijn en ellende van verloren liefdes, het idioom van de Blues. Blues all around laat nog een fijn stukje van de kunde in Kim Simmonds gitaarspel horen.

Winning hand, een slow blues waarin Kim een vernietigende slide neerlegt is samen met Hurting spell, een verontschuldiging aan de liefdes in zijn leven, een excuus voor het altijd on the road zijn en zijn muziek vooropstellend. Can’t go back to my hometown, op een laidback rumba ritme dat in de verte aan Black magic woman (Peter Green) doet denken, tovert Kim heerlijk gitaarspel te voorschijn. California days gone by leunend op de vette slide is ook een terugblik op vreugdevolle tijden in San Francisco, lekker nummer met een flower power vibe. Het stevig ingezette My Baby is een ode aan zijn vrouw. Ook hier wordt de slide ingezet maar dan net anders, qua stijl doet het nummer me denken aan Beaux Gris Gris. Voor een man die zijn leven gewijd heeft aan de blues voelt Falling though the cracks als een afrekening met diegene die niet begrepen dat de Blues zijn grootste liefde was. Op Blues All Around geeft hij dit voor de laatste maal weer. Savoy Brown met Kim Simmonds, ze zullen gemist gaan worden.

California Days Gone By

 
Tracklist:
1. Falling Through
2. Black Heart
3. Going Down South
4. Gypsy Healer
5. Blues All Around
6. Texas Love
7. Winning Hand
8. Hurting Spell
9. Can’t Go Back To My Hometown
10. California Days Gone By
11. My Baby
12. Falling Through the Cracks.


Ook op Blues Magazine ...