Foto Album Recensie: Sam Joyner – ‘Come What May’ (I’ll Always Love You)’

Format: CD, digital
Label: eigen beheer
Release: 12 juni 2024

Tekst: Louis Lena

Toetsenist Sam Joyner staat bekend om zijn R&B blues. Hij is afkomstig uit het hart van de Mississippi Delta en reist tussen Chicago, New Orleans en de Mississippi. En dat is te horen in zijn muziek, een combinatie van Chicago Urban Blues en de R&B uit Louisiana.

Zijn album ‘Come What May’ (I’ll Always Love You) is de opvolger van het in 2019 verschenen album When U Need A Friend. Tussendoor verschenen enkele nummers als single die nu op Come What May terug zijn te vinden. Naast Joyner speelt Lil’ Ray Neal (broer van de wat bekendere Kenny Neal) op gitaar toch ook wel een mooie rol op een aantal nummers.

Het album opent met een lekkere Chicago Blues in Is That Mojo That Makes Me Stay, waarin Sam laat horen over een lange adem te beschikken. Een lekker relaxed ritme. Het handelt over een eenzijdige relatie. In het tweede nummer wordt Teddy’s Juke Joint de hemel in geprezen. Als één van de laatste echte Juke Joints laat Joyner ons meegenieten van de sfeer van dit onvolprezen blues podium in Zachary nabij Baton Rouge Louisiana. Als je een idee wil krijgen, Teddy’s Juke Joint is ruimschoots op het net te vinden. Sam vervolgt met de ballad ‘Come What You May’ (I’ll Always Love You). Het gaat het over de drugscrisis die aan de overkant van de plas ook aanwezig is.

In No One But You gaat Joyner sterk de R&B kant op, inclusief de instrumentale ondersteuning met toeters, bellen en refreintjes – een nummer waarin hij zijn liefde verklaart. Dan komen er wat ‘’zoetere’’ nummers met (If I Could) ‘Thank You For Leaving Me’ (hiervan is op You Tube een solo uitvoering te vinden waarop Joyner zijn piano ongeveer mishandelt.) ‘As Long As You Are Here’ en ‘Tennessee Whiskey’ blijven soulful met mooie back vocals. In Stormy Monday gaat het tempo weer omhoog, lekker gitaartje soleert door het nummer.

In de blues ballade ‘Feels Like I Can’t Go On’ laat hij relaxed de toetsen het werk doen waarna hij in ‘Too Many Cooks’ een eerbetoon brengt aan Robert Cray. In Muddy Waters’ ‘Hoochie Coochie Man’ komt de Chicago blues weer om de hoek kijken. Er zijn zoveel uitvoeringen van dit nummer, Joyner brengt het op zijn eigen manier met een mooie pianosolo. De album afsluiter is een lekkere (instrumentale) boogie ‘Holmez Boogie’ waar piano en gitaar het tegen elkaar opnemen. Al bij al een vrij relaxed album waarin je vooral nieuwsgierig wordt naar wat er allemaal in die Juke Joint van Freddy te beleven is. Op 6 juli in ieder geval het 45-jarig bestaansfeest.

Teddy's Juke Joint

Tracklist:
1. It’s That Mojo that Makes Me Stay
2. Teddy’s Juke Joint
3. Come What May (I’ll Always Love you)
4. No One But You
5. (If I Could) Thank You for Leaving Me
6. As Long as You Are Here
7. Tennessee Whiskey
8. Stormy Monday
9. Feels Like I Can’t Go On
10. Too Many Cooks
11. Hoochie Coochie Man
12. Holmez Boogie


Ook op Blues Magazine ...