Foto Album recensie: No Smoke - No Smoke No Mirrors

Format: CD, Digital
Label: Eigen beheer
Release: 1 maart 2023

Dat je nooit te oud bent om muziek te maken dat blijkt, de muzikanten van No smoke hebben allen een bewogen leven in de muziek achter de rug. Kevin Chapman b.v. was de frontman van The Old Tennis Shoes, een groep die toerde door heel Europa en bassist Franklin Madjid speelde jaren in de Tee Set. Het internationale gezelschap zetelt in Amsterdam en bestaat naast Kevin en Franklin uit de Japanse gitariste Rei Satoshi en drummer Johnny Contini met italiaanse roots. Hoewel het een tijdje duurde totdat ze beseften dat ze een band waren weten ze een perfecte mix van pop blues en country neer te zetten, allemaal nummers met een kop en een staart. No Smoke maak een heerlijk stukje popmuziek en het is goed dat er aandacht is voor deze band. Zanger Kevin Chapman is een top zanger., hij heeft een prettige alt stem, en hij zingt met gevoel. Rei Satoshi is de gitariste die de sound mede bepaald, sinds 2005 woont ze in Amsterdam en heeft ze 10 CD’s op haar naam en speelde ze mee op talloze producties.

Dit mooie album No smoke No Mirrors opent stevig met “Here come the summer”, wat volgt is “Early in the moring” een nummer van verstilde schoonheid, de zangpartijen van Kevin Chapman passen perfect bij de feel van dit nummer. De nummers met een gemiddelde speelduur van 5 minuten bieden de tijd om alle muzikaliteit in kwijt te kunnen. Op een wat agressievere zang tovert Rei een beest van een solo tevoorschijn in “Sitting Pretty ” wat zich doorzet naar het einde toe, wat een genot om naar te luisteren. Naast wat rockers staan er ook lekkere luisterliedjes op, “Minstel” bijvoorbeeld, op gitaar tonen die ons soms als vals in de oren klinken verschuilt zich de Japanse roots van Rei, die toch een ander klank idioom gewent is dan wij Europeanen.De zangpartij van Kevin is wederom wonderschoon, superlatieven schieten te kort, maar dit soort muziek mag geen onbekend bestaan leiden, dit moet gehoord te worden.

“Like Lover Should”, is zo’n nummer waarin No Smoke uit blinkt. als je een zanger van het kaliber Kevin Chapman in je gelederen hebt, klinken dit soort liefdes liedjes om bij te weg te zwijmelen. De aparte intonatie in het gitaar spel van Rei Satosi doet de rest, hoe zij met haar slide spel klanken tovert, schitterend. Don’t tell me een is ook zo’n mooi nummer met prachtige zanglijn en een nummer waarin Rei weer uithaalt met een mooie solo, op en top popmuziek. Het album sluit af met een ander liefdesliedje, over het spel om een geliefde voor je te winnen, the love dance. Love dance is een nummer met een meer country feel met rustieke kwastjes drumwerk. No Smoke, is een nog niet ontdekte parel in de Nederlandse popmuziek, heerlijk tijdloze liedjes gemaakt door vier op en top muzikanten.

" Sitting Pretty " by No Smoke (Amsterdam band)

 
Tracklist:
1: Here come the summer
2. Early in the morning
3. Sitting pretty
4. Minstrel
5. Me and all my friends
6. Let it rain
7. Like lover should
8: Don’t tell me
9. Rock ’n Roll
10. Love dance

No smoke live zien dat kan:
18-06-2023 Live at Spui straat festival in Amsterdam
21-07-2023 Live at Bruno festival
30-07-2023 Live at Langjuweel Festival, Amsterdam
26-08-2023 Live at Culemborg Blues Festival 2023

Socials:
Website
Facebook:


Ook op Blues Magazine ...