Format: CD, Vinyl, digital
Label: eigen beheer
Release: 17 maart 2023

Tekst: Jos Verhagen

Er komen van die albums op je pad als resencent waarvan je je afvraagt hoort dit bij de Blues. Nu is het motto van Bluesmagazine “Blues and more” en in dat kader past dit album in die gedachte. Malina Moye is een Amerikaanse gitariste, linkshandig, en zij mixed op eigenzinnige wijze blues, rock, soul en R&B in haar eigen muziek stijl het geheel doorspekt met haar vlijmscherpe gitaar. Ze wordt door toonaangevende Guitar World Magazine geprezen als een muzikale pionier en een van ’s werelds beste gitaristen.

Dirty
is haar tweede full lenght album en is een muzikale rollercoaster vol rock soul reggea je weet niet waar je moet beginnen. Dus vanaf de start Y.A.T.O (You ain’t the one) is de single die van deze plaat is uitgekomen, op een vette beat was het verscholen gitaarspel en de gitaar solo van Malina die mij triggerde dit album van een review te voorzien. F.I.N.E (F’d up, Insecure, Neurotic and Emontional unstable) is een instrumentale slow blues, met wat blijkt de typisch afgeknepen gitaar sound van Malina, hierin hoor je dat ze veel in huis heeft. Het mengen van Pop muziek met haar vette gitaarspel dat is wat haar in het vet stampende Over Ur lies goed afgaat lekker nummer. Het mooie van dit album is dat elk nummer je weer verrast, Say your name, zwaar aangezette synthesizer gestuurde gitaar, op een slow beat met die bij wijle rappende zang, en dan die solo, het klinkt super. Vet is ook haar versie van Led Zeppelin’s D’yer Mak’r, ze stopt er nog meer reggae in dan in het orgineel. Courage daar en tegen is een klassieke R&B track, de gitaar solo is erg subtiel passend bij de feel van het nummer. In de titel track Dirty speelt ze weer met verschillende invalshoeken wat ze doortrekt in Obsexxed, het doet sterk denken aan Prince. What do you stand for grijpt ze aan om haar publiek te vragen waar zij voor staan. Het nummer opent het met een dijk van een Hammond en tovert Malina weer magistraal op haar gitaar.

Ben je niet vies van wat anders dan klassieke blues dan geeft Malina Moye je de kans. Dirty is een gevarieerd album van een vrouw die wordt geroemd om haar gitaarspel en wordt omschreven als de nieuwe Prince.

F.I.N.E. (F*d up, Insecure, Neurotic, and Emotionally unstable) Official Music Video

 
Tracklist:
1. Y.A.T.O (You Ain’t The One)
2. F.I.N.E (F*ck’d up, Insecure, Neurotic, and Emotionally unstable)
3. Over Ur Lies
4. Say My Name
5. D’yer Mak’er
6. Courage
7. Dirty
8. Obsexxed
9. What Do You Stand For

Website en socials:
https://www.malinamoye.com/home/
https://www.instagram.com/malinamoye/
https://www.facebook.com/people/Malina-Moye-Music/100044853032923/


Ook op Blues Magazine ...