JJ Grey & Mofro - Olustee (album cover photo)

Format: CD, Vinyl, Digital
Label: Alligator records
Release 23 Feb 2024

John Higginbotham AKA JJ Grey maakte zijn laatste album in 2015. Terug bij Alligator records nam hij het heft zelf in de hand, hij schreef de muziek, en produceerde het album. Na mijn eerste kennismaking met JJ Grey via het album Orange Blossom, en het schitterende live album Brighter Days ben ik blij dat hij weer een teken van leven geeft.

Zijn prachtige stem en het vermogen zijn gevoelens te veranderen in mooie songs heeft mij doen verlangen naar dit album. Helemaal mooi is dat hij deze zomer ook nog eens in Nederland te zien is met een tour die hem in Amsterdam, Nijmegen en Grollo brengt.

Olustee grijpt je vast vanaf het eerste nummer “The Sea”, waarbij JJ onder begeleiding van piano en gitaar je het nummer inzuigt, geen knallende opener maar een ingetogen luisterlied, waarin hij zijn liefde voor de natuur en het behoud van de schoonheid van Florida bepleit. “Top of the world” doet bekend klinken en de style hier heeft ook wat Motown met de achtergrondkoortjes waarmee JJ Grey wel een gevecht lijkt aan te gaan. Maar dat is schijn want de geweldige blaaspartij in dit nummer is de scheidsrechter die het als nummer laat uitblinken. De blazers spelen ook een belangrijke rol in “On a breeze” waar zij het verfijnde gitaarspel ondersteunen.

Dit ingetogen begin van het album past bij de tien jaar die we op het album hebben moeten wachten; laat het op je inwerken en dan voel je de kracht van nummer van de titeltrack Olustee beter. De urgentie van dit nummer herinnert aan de branden die in 1998 Florida in vuur en vlam zetten; “Ya better run, better run/ just as fast as you can that heat is getting closer/ hear it roar, hear it roar/ all the way around Olustee like a flaming hurricane.” Het huilen en de straffe weergaloze gitaarsolo maken het een heerlijk nummer.

“Seminole Wind” een nummer van John Anderson, is de enige cover en benadrukt nogmaals JJ Grey’s liefde voor Florida en zijn natuur. Het nummer vloeit als natuurlijk, de tokkelende gitaar en piano afgewisseld met de hoofdrol voor de trompet, geven het lied zoveel zeggingskracht mee dat je de barricades op wilt voor het behoud van de natuur. Tussen de statements door brengt hij ook luchtiger werk in “Wonderland” een heerlijk uptempo boogie. Terwijl hij met “Starry night” er meer funk en soul in legt, mooi koortjes, afgewisseld met gitaar licks valt het eigenlijk pas voor het eerst op wat een fenomenaal stem bereikt JJ Grey heeft. De orkestrale afwerking tekent de tijd en het gevoel wat hij in de productie van de plaat heeft gelegd.

JJ Grey & Mofro - Olustee (Official Lyric Video)

 
Het staccato trompet intro van “Free High” wordt gevolgd door funky uitbundigheid, dat doet denken aan Sly and the Familie stone, de stemlenigheid van JJ Grey doet zich hier wederom gelden. Het swingt, het rockt, het doet denken aan de beste tijden van James Brown. Free High, van dit soort muziek wordt je inderdaad gratis High, een waar feest. Heel anders is “Waiting” een nummer dat in stijl zijn gelijke kent met de grootste soul crooners, Otis Redding, Sam Cook, Wilson Pickektt, het gemak waarmee hij zingt, ongelofelijk.

De blazer spelen altijd een grote rol in de muziek van JJ Grey, het nummer “Rooster” is hierop geen uitzondering. Het nummer laat niets aan twijfel waar over het gaat het Haantje willen zijn. Al rappend gaat JJ Grey het gevecht aan met zijn achtergrond zangeressen. Vorm gegeven in met een aanstekelijke beat kleuren JJ Grey, zijn zangeressen en de blazers dit nummer in. Rooster kent zoveel verrassingen, wendingen een ingenious geheel. Het contrast met Rooster kan haast niet groter, “Deeper than belief””, een nummer dat je, je laat verplaatsen naar de de ziel, de gedachten van JJ Grey, over zijn plek op aarde en de rol die hij daar in speel. Uiterst subtiel gebracht met prachtige dwarsfluit en orkestrale omlijsting.

De tien jaar dat we op dit album hebben moeten wachten is het volledig waard, met zijn zang, zijn song writing skills, de arrangementen die hij bedacht heeft geven een kijk in zijn ziel, zijn passie voor de natuur en zijn geliefde Florida. Een album dat me voorlopig niet loslaat.

JJ Grey & Mofro - Rooster (Official Lyric Video)

 
Tracklist:
1. The Sea, 2. Top Of The World, 3. On A Breeze, 4. Olustee, 5. Seminole Wind, 6. Wonderland, 7. Starry Night, 8. Free High, 9. Waiting, 10. Rooster, 11. Deeper Than Belief

Credits:
JJ Grey: Vocals, Guitars, Dobro, Keys, Harmonica
Craig Barnett: Drums & Percussion
Todd Smallie: Bass
Eric Brigmond: Keys, Backing Vocals
Pete Winders: Guitars, Acoustic Guitars
Dennis Marion: Trumpet
Marcus Parsley: Trumpet
Kenny Hamilton: Saxophone, Flute
John Reid: Trumpet
Eric Mason: Congas, Percussion
Katie Dutton: Backing Vocals
Niki Dawson: Backing Vocals
Laiken Love: Backing Vocals
Sage Grey: Backing Vocals
Paul Curtis: Bassoon
Tali Rubenstein: Recorders
Lev Zhurbin: Fadolin
Quinn Carson: Trombone
Orchestral Arrangements: Ronen Landa


Ook op Blues Magazine ...