Format: CD – Vinyl LP – Digital
Label: Crows Feet Records Inc.
Release: 13 Januari 2023

Tekst: Jos Verhagen

JD Simo is een non-conformist, hij is niet vies van een potje experimenteren. 40 minuten muziek en vijf nummer daarin toont JD Simo zijn muzikale virtuositeit. Heerlijke staaltjes freewheelen op basis van tal van oude blues en jazz tracks. Zijn muzikale partners in crime zijn drummer Adam Abrashoff en bassist Todd Bolden. Zeker drummer Adam Abrashoff steelt in meerdere opzichten de show. Drumwerk om je vingers bij af te likken.

Het album bevat covers van John Coltrane, Afro Blue; Blind Alfred Reed, How Can A Poor Man Stand Such Times And Live en Mississippi Fred McDowell, Mortgage on My Soul. JD Simo doet zelf een duit in het zakje met een psychedelische interpretatie van het nummer Higher Plane van zijn album J.D. Simo uit 2020. Verder een op het Meters nummer ‘”Cissy strut geïnspireerde variatie “Missy’s Strut”. Vijf nummers uitgewerkt met ieder een eigenwijsheid die de non-conformist als J.D Simo tekent. Je herkent de muzikale overeenkomsten uit zijn solo-albums.

Naast dat JD Simo bij wijle soms ongenadig uithaalt op dit album is ook het drumwerk van Adam Abrashoff om van te genieten. Hoe hij samen met de bassist Todd Bolden in ‘Mortgage on my soul’ het staccato Hill country blues ritme aanhoud waarop JD zijn vette slide heen legt, is 7 minuten genieten. Het jazzy ‘Afro blue’ is dan weer van een andere orde; zou dit een open sollicitatie zijn voor North Sea Jazz? Het zou zo maar kunnen. Ook ‘Missy Strut’ heeft van die jazzy trekjes. De slowblues ‘How Can A Poor Man Stand Such Times And Live’ wordt ingetogen gebracht, JD is hier zowel met stem en gitaar op dreef.

Genadeloos ruig gaat het van start op zijn remake van Higher ground. Uitgerekt tot een krappe 13 minuten wordt de gitaar trukkendoos volledig opengetrokken. In deze versie wisselen snelle hardere stukken zich af met rustige om vervolgens weer uit de bocht te vliegen. Luister in dit nummer ook naar het overrompelende drumwerk van Adam Abrashoff.

Is het een toegankelijk album, dat is een lastige, het is wel een godvergetens mooi staatje muzikaal vakmanschap.

Mortgage on My Soul


Ook op Blues Magazine ...