Hilde Vos
Home

NEO Music
Country

Tekst: Dietmar Terpstra

In de Nederlandse country-wereld is Hilde Vos (Nijmegen, 1986) een bekende naam, daarbuiten minder. Ze is de levenspartner van Fokke de Jong, die op deze pagina’s wellicht een bel doet rinkelen, als drummer voor onder meer Normaal, King Of The World en Malford Milligan. Voor haar muziek put Vos inspiratie bij onder meer Patti Griffin, Emmylou Harris en Dolly Parton, ze trad op tijdens The Voice Of Holland en maakte deel uit van de americana-show van Johan Derksen die in 2019 en 2020 in de landelijke theaters te zien was.

Hilde Vos - Home

Het album Home ademt aan de buitenkant een genoeglijke sfeer, met beelden van heiig landschap waarop het vee tevreden graast. Het hoesje is aan de binnenkant voorzien van foto’s die dateren uit voorbije tijden, en geven blijk van een gelukkige kindertijd. De muziek sluit daar bij aan, en straalt een verlangen uit naar de overzichtelijkheid van het ouderlijk huis, en wellicht de zielenpijn die gepaard gaat met het besef dat die tijd voorbij is.

Muzikaal heeft Vos het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. Het is in dit genre verleidelijk je toevlucht te zoeken tot huiselijke thematiek, omlijst door wat pedal steel-gitaren, een banjo hier en daar en wat fiddles voor de sfeer. Daar heeft Vos niet voor gekozen. Neem bijvoorbeeld de fraaie, en wellicht sterk persoonlijk getinte ballad You, die Vos zelf schreef. Clichés zijn daarin ver te zoeken, ze rekt haar toch behoorlijk soepele stem tot het uiterste, deinst niet terug voor een fikse modulatie tegen het eind, en weet ook nog te vermijden dat de aanzwellende strings de grens van de kitsch overschrijden. Een heel knappe song, en wat belangrijker is: hij gaat recht naar je hart.

Hetzelfde geldt voor Pieces Of Me, dat het album op gepaste, ook persoonlijke wijze afsluit. De pedal steel van John Geuzinge Havinga zorgt voor de ruggengraat van de song, die verder wordt voortgestuwd door De Jong op drums en een Lynnyrd Skynnyrd-achtige gitaar-riff.

Home wordt verder opgefleurd door Tom Paxton’s The Last Thing On My Mind, met een ontroerend wankel zingende Bennie Jolink op zang, die daarmee bewijst dat de Achterhoek over zijn eigen Johnny Cash beschikt. De samenzang van Jolink en Hilde Vos is kippenvelverwekkend. Van Patti Griffin heeft Vos de prachtsong Wild Old Dog overgenomen, van haar album American Kid. Ook al zo’n fraai uitgevoerde song die het uiterste van Vos’ zangcapaciteiten vraagt.

Heel mooi is Solid Ground, geschreven door Nienke Havinga en John Geuzinge. Het is een typische countrysong, waarin bittere lessen worden geleerd uit een duister verleden, en de toekomst met opgeheven hoofd tegemoet wordt getreden. Voor de hand liggende thematiek, maar de soepele stem van Vos komt uitstekend tot zijn recht. De Canadees Ray Griff tekende voor Better Move On, een stevig rockende song, waarin de rauwe kant van Vos’ stem naar voren komt. Dat had wellicht wat vaker mogen gebeuren.

Samenvattend kunnen we zeggen dat Home een fraai americana-album is, waarin Hilde Vos voor zichzelf de lat behoorlijk hoog heeft gelegd. De band, waarin verder Roelof Klijn bas speelt, Franco Giacoia gitaar, Robin Muilwijk ook bas en Nienke Geuzinge Havinga backing vocals, speelt volledig ten dienste van de zangeres. Hilde Vos verdient een groter publiek.


Ook op Blues Magazine ...