DEWOLFF WEER LOS NA ISOLATIE

ALBUM: DEWOLFF – LOVE, DEATH & IN BETWEEN

DATUM RELEASE: 3 FEBRUARI 2023
LABEL: MASCOT LABEL GROUP
FORMATS: VINYL / CD / DIGITALLY / LIMITED VINYL BOX SET

DeWolff - Love, Death & In Between (album cover)

Terwijl de discussie ‘of de wolf in Nederland thuishoort of niet’ losbarstte, speelde zich vorig jaar op een zeer afgelegen landschap in het Franse Bretagne iets bijzonders af. Een bont gezelschap had zich gedurende twee weken in mei 2022 verschanst in een soort oud klooster om daar samen te zijn, samen te slapen en samen te eten. Heel soms werd de locale bevolking slechts heel even opgeschrikt en was het plotseling getuige van de aanwezigheid van dit gezelschap. Twee weken later leek de rust in het kleine plaatsje weer te zijn terug gekeerd. Dit was tevens het moment dat DeWolff de Nederlandse grens passeerde om terug te keren met een nieuw album op zak. Vanaf vrijdag 3 februari is het duidelijk waar het gezelschap zich gedurende die weken mee bezig heeft gehouden want vanaf die datum is ‘Love, Death & in Between’ verkrijgbaar. Het is het verbluffende resultaat van een tijdelijke en complete afzondering na een langdurige periode van isolatie, lockdowns en allerlei online-activiteiten. Tijd voor een winterslaap zit er voorlopig niet in. DeWolff is los…

Tekst: Jeroen Bakker

In het oude monumentale verblijf in Bretagne bleek een prachtige studio te zijn gebouwd, de Kerwax Studio, waar op zeer authentieke en vooral ambachtelijke wijze muziek kon worden vastgelegd. Het bleek de ideale plek voor DeWolff om daar, overigens in gezelschap van enkele bevriende muzikanten, eindelijk weer eens echt met elkaar te zijn, muziek te maken en het ter plekke vast te laten leggen. Bewust werd er voor gekozen om na de bijzondere totstandkoming van het vorige album ‘Wolffpack’, dat voornamelijk gerealiseerd werd tijdens de lockdown en afzonderlijke van elkaar werd opgenomen, gezamenlijk een soort ‘bubble’ te creëren waarin het menselijke (fysieke) contact centraal staat en te kijken wat er dan gebeurt. Ervaring met analoge apparatuur en analoog opnemen hadden ze al maar nog niet eerder ging het zo ver. Ook werd er gewerkt met nieuwe mensen in een geheel andere omgeving dan de vertrouwde studio aan de Utrechtse Oude Gracht. Het zou, naast miscommunicatie vanwege taalbarrière, diverse verrassende situaties opleveren. Zo bleek de eerste volledig opgenomen track op een 24-sporen taperecorder plotseling per abuis te zijn gewist en kon het op geen enkele wijze worden terug gevonden. Nergens werd gebruik gemaakt van overdubs en digitale foefjes. De band legde de lat niet eerder zo hoog. Alle tracks moesten allemaal in één take voltooid worden en het geheel moest binnen twee weken gerealiseerd zijn.

De invloeden na het bezoek van een gospeldienst in Memphis hebben duidelijk sporen nagelaten. De ontmoeting met dominee Al Green aldaar in een urenlange dienst zou het leven van Pablo voor altijd veranderen en is nog steeds duidelijk te horen. Al vanaf het intro in de energieke ‘Night Train’ gaat het los. Als de bovengenoemde Reverend himself: “ARE YOU READY FOR THE NIGHT TRAIN!!!” roept Van de Poel iedereen op om deze trein te pakken en mee te reizen voor een meer dan één uur lang durende wildemansrit die uit twaalf etappes bestaat. Met zijn broer Luka op drums en toetsenist Robin, op zowel Hammond als Wurlitzer, aan boord weten de kenners dat het werkelijk alle kanten kan uitvliegen. Toch is de rit mede tot stand gekomen door de samenwerking met een stel bevriende en zeer getalenteerde muzikanten waaronder bassist Levi Vis, bekend van Dawn Brothers, die hier met zijn groovende spel een bepalende rol en een absolute meerwaarde oplevert.
‘Message For My Baby’ met een lyrisch gitaarloopje, het prachtige koper- en toetsenwerk en voorzien van twee mooie achtergrondstemmen bevat een enorme hoeveelheid soul die zowel geïnspireerd lijkt te zijn door de muziek van James Brown maar zeker ook een energieke vibe laat horen uit de tijd van Santana tijdens zijn periode met drumlegende Buddy Miles. Het ruim zestien minuten durende ‘Rosita’, over een school-liefde in het begin van het verhaal die uiteindelijk een Godin van de Liefde en de Dood blijkt te zijn, is zoals de band het zelf verwoordt ‘de hoeksteen’ van het album en misschien zelfs ‘het modus operandi’ van de band. Een weergaloos muzikaal epos met een interessant intermezzo dat iets weg lijkt te hebben van ‘With A Little Help From My Friends’ in de uitvoering van Joe Cocker maar dat volgens de heren terecht ook in de verte doet denken aan ‘Seeing Things’ van The Black Crowes. Niet vreemd aangezien DeWolff zeer recent met deze persoonlijke helden op tournee is geweest. De combinatie van Wolven en Kraaien bleek prima samen te gaan en zou zelfs, met een grote waarschijnlijkheid, nog eens vervolg kunnen krijgen in de toekomst.

Na een ietwat onwennige eerste paar dagen op vreemde bodem heeft de band vervolgens zijn draai duidelijk kunnen vinden zoals blijkt in het relaxt jazzy gemusiceerde ‘Jacky Go To Sleep’ of het soepele bluesy ‘Mr. Garbage Man’. Het is tevens het bewijs dat die nieuwe omgeving in Bretagne heel veel creativiteit en inspiratie heeft opgeleverd en op sommige momenten de band zelfs boven zichzelf deed uitstijgen zoals in het spannend geladen ‘Queen of Space & Time’ waarin fluitist Luca Simonelli een sfeervolle bijdrage weet toe te voegen. De Southern rock en de psychedelische sferen zijn nog steeds aanwezig en de soul is eveneens goed vertegenwoordigd in het geluid van DeWolff anno nu maar regelmatig worden ook interessante zijpaden bewandeld waarmee de band op een aangename wijze afwijkt van de vertrouwde werkwijze.

Zanger/gitarist Pablo verklaarde eerder met de band wel eens zulke mooie melodieën te hebben bedacht die zo mooi zijn dat ze zeer waarschijnlijk al eens eerder zijn opgenomen door andere muzikanten. Beluistering van ‘Love, Death & In Between’ laat veel van die mooie momenten horen maar DeWolff verdient met deze gewaagde stap en geslaagde productie wel degelijk zelf alle credits voor dit bijzondere eindresultaat. Zelfs na ruim vijftien jaar is de groei er nog lang niet uit en lijkt de opmars van DeWolff nog lang niet te stoppen.

Tracklisting

Night Train
Heart Stopping Kinda Show
Will o’ the Wisp
Jacky Go To Sleep
Rosita
Mr. Garbage Man
Counterfeit Love
Message For My Baby
Gilded (Ruin of Love)
Pure Love
Wontcha Wontcha
Queen of Space & Time


Ook op Blues Magazine ...