Candy Dulfer

We Never Stop

Formats: CD, Digital, LP (uit in December)
Label: The Funk Garage / Mascot Label Group
Release: 28 oktober 2022

Candy Dulfer - We Never Stop (album hoes)

Onder normale omstandigheden was het nieuwe album van Candy Dulfer al veel eerder uitgekomen maar de afgelopen twee jaren lijkt bijna niets meer normaal en is het geduld op meerdere vlakken nog nooit zo zwaar op de proef gesteld. Vrijdag 28 oktober is ‘We Never Stop’ echter wereldwijd verkrijgbaar en ondanks die behoorlijke vertraging kon er geen beter moment worden gekozen. Immers, de podia draaien weer op volle toeren, de festivals hebben een succesvolle doorstart kunnen maken en de cultuursector heeft meer dan ooit aangetoond bestaansrecht te hebben en in een enorm belangrijke behoefte te voorzien.
‘We Never Stop’ vertelt niet alleen het verhaal van de malaise waarin Nederland Muziekland zich bevond en de respectloze houding van politiek Den Haag ten aanzien van iedereen die direct of indirect betrokken was in deze sector, maar vertelt ook het verhaal van een zeer bevlogen muzikante die al langere tijd met hevige maatschappelijke issues worstelde maar met dit nieuwe album de wereld er toch een stukje mooier uit laat zien.

Tekst: Jeroen Bakker

Alsof het feest na enige vertraging toch nog van start kan gaan klinkt “Hey, Welcome, Welcome everybody, How are you doin’? I Haven’t seen you in a Year”, de enthousiaste begroeting van de openingstrack ‘YeahYeahYeah’ op het veertien tracks tellende album dat maar liefst zo’n tachtig minuten vol stampende funk, jazz, soul, hiphop en energieke partypop omvat. Het feest is natuurlijk ook uitgesteld en er kan eindelijk weer iets gevierd worden, namelijk het beleven van de livemuziek dat we zo lang hebben moeten missen. Met een sterk stel muzikanten om haar heen heeft Candy Dulfer al voor de coronaperiode voorbereidingen getroffen voor het nieuwe materiaal. Muzikale alleskunner/producer Ulco Bed, Ivan Peroti, één van de beste zangers in de funk- en soulsector die we hier hebben, en een heel team van zowel ervaren als getalenteerde muzikanten hebben zich de afgelopen jaren bezig gehouden met dit project dat de veelzeggende titel ‘We Never Stop’ mee kreeg.

Eind augustus verscheen al een bijzonder voorproefje met ‘Jammin’ Tonight’, waarin Candy wordt bijgestaan door de legendarische Nile Rodgers die deze track speciaal voor haar schreef. Het onmiskenbare geluid van Chic, één van de meest succesvolle disco-formaties ooit, blijkt uitermate geschikt voor een combinatie met het swingende saxofoon-geluid van Dulfer die hiermee weer een prachtige naam kan toevoegen op haar imposante lijst van interessante samenwerkingen. Zoals gebruikelijk heeft Rodgers weer een uitermate toegankelijke compositie geleverd zoals alleen hij dat kan. In plaats van allerlei technisch vernuft zoals dat deze tijd vrij gebruikelijk is, kiezen Rodgers en Dulfer voor een organische aanpak met een aangenaam en vol geluid in plaats van een klinische en steriele sfeer. Zagen we op festivals als Pinkpop en North Sea Jazz al de chemie tussen de twee, ook in de studio blijkt de samenwerking heel soepel te zijn verlopen al zou er zeer waarschijnlijk ook veel via de digitale snelweg tot stand kunnen zijn gekomen…

Hetzelfde geldt voor ‘The Walls’ waarin basgigant Marcus Miller, inmiddels ook geen onbekende voor wie Candy Dulfer al geruime tijd volgt, zijn stempel drukt. De titel verwijst naar de omstreden beslissing van de voormalige Amerikaanse president om de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten te versterken door middel van een enorme muur. Naast de beladen boodschap blijft er geweldig muzikaal vakmanschap over waarin de groove centraal staat en waarom heen ontspannen maar effectief gemusiceerd wordt.
Bij het noemen van de naam Candy Dulfer ontkom je normaliter nauwelijks aan de onvermijdelijke ‘name-dropping’ zoals hierboven vermeld, zo is er ook nog enige assistentie verleend door Durand Bernarr, Aron Hodek en Philip Lassiter in het superfunky ‘Perspective’, maar het zou onterecht zijn om voorbij te gaan aan de basisspelers uit de band van Dulfer. Geheel terecht wordt genoeg ruimte geboden om iedereen aan bod te laten komen en zo zijn er diverse momenten te beleven waarin breed uitgewaaierd kan worden en waarin ruimte ontstaat om eens lekker te jammen. Er is dan ook een breed palet aan stijlen waar te nemen.

Veelvuldig wordt er op ‘We Never Stop’ gerefereerd aan de cultuurcrisis zoals die nu gaande is in Nederland en waar sommige bandleden in het dagelijkse leven regelmatig mee geconfronteerd worden. Nog niet eerder was de ondertoon zo serieus. We kennen Candy Dulfer toch voornamelijk van de luchtige stemmingen, het opvrolijken en het aansporen om uitbundig te feesten maar, zoals zij onlangs verklaarde in een interview dat wij met haar hadden, speelden de zorgen in haar hoofd al langer een grote rol. Zo groeide Dulfer op in een omgeving waarin ‘diversiteit’ geen enkele rol speelde, waarin iedereen altijd welkom was, ongeacht de huidskleur of seksuele geaardheid. Dit album is het moment gebleken om aandacht te besteden aan al die zaken. Toch is het geen somber geheel geworden, integendeel. Ivan Peroti, de woordenkunstenaar, is er in geslaagd om met prachtige verwoordingen nare situaties te transformeren in iets hoopgevends. Of zoals Dulfer het graag noemt: “Uplifting”, het kernwoord van haar dertiende album.

Bijzonder is de laatste track, het door Nile Rodgers geschreven instrumentale ‘Convergency’ dat hij als eerste aanleverde waarna Dulfer hem toch nog wist te verleiden tot het schrijven van een meer Chic-achtige compositie, een ontspannen samenspel tussen de sax van Dulfer en de jazzy gitaar van Rodgers.

Dulfer en haar band blijken over een enorme weerstand te beschikken na een lange periode van turbulentie waarin zich een gezondheidscrisis afspeelde en waarin ook de cultuurcrisis een enorme impakt bleek te hebben. Op het juiste moment heeft ze onderdak gevonden bij The Funk Garage, het in samenwerking met de Mascot Label Group door Bootsy Collins opgerichte label, en lijkt het dan toch nog allemaal goed te komen.

Candy Dulfer is duidelijk nog niet lang niet klaar met haar missie om te verbinden, te inspireren en de wereld een beetje mooier te maken maar met de release van dit nieuwe album heeft ze in ieder geval weer een flinke stap in de goede richting gezet. Vanaf nu kan de wereld kennis maken met ‘We Never Stop’.

Video: “Convergency” featuring Nile Rodgers!

Candy Dulfer (feat. Nile Rodgers) - Convergency (Official Music Video)

 
Track List
YeahYeahYeah
Mo’ Seats At The Table
Jammin’ Tonight (feat. Nile Rodgers)
Deeper
Say Something
Raindrops
We Never Stop
The Walls (feat. Marcus Miller)
Perspective (feat. Durand Bernarr, Aron Hodek, Philip Lassiter)
Since I Found U
Afraid For More
No Time For This
The Climb
Convergency (feat. Nile Rodgers)

Online: https://candydulfer.nl/


Ook op Blues Magazine ...