BOTH SIDES NOW
an homage to the songs of Joni Mitchell
REDTENBACHER’S FUNKESTRA & GUEST VOCALISTS

RSB RECORDS

Tekst: Harry Pater

Het duurt nog even, maar op 7 november 2023 wordt de legendarische Amerikaanse singer-songwriter Joni Mitchell tachtig jaar. De in Oostenrijk geboren bassist en producer Stefan Redtenbacher verzamelde een aantal Britse vocalisten en muzikanten om een muzikaal eerbetoon te brengen aan Joni Mitchell. Onder de titel Both Sides Now (een van haar bekendste en veel gecoverde songs) werd een ‘reimagination’ album opgenomen.

Both Sides Now - Tribute to Joni Mitchell, album hoes

Het album was een paar jaar in de maak. “De reis begon met een ‘sociaal afstandelijke’ en beperkte Masterlink Sessions-video tijdens de lockdown”, zo vertelt Stefan Redtenbacher. “Hammondvirtuoos Ross Stanley nam een meeslepende instrumentale versie op van ‘A Case Of You’ met Mike Sturgis op drums en ikzelf op bas. Toen Mark Ede, manager van zangeres Jo Harman onze versie hoorde, was hij meteen verkocht en stelde hij voor om nog een versie met zang op te nemen. Dit was de eerste opstap van de reis en leidde ook tot verschillende gesprekken met een breed scala aan kunstenaars over het werk en het kunstenaarschap van Joni Mitchell.”

Het album ‘Both Sides Now’ is een eerbetoon aan de liedjes van Joni Mitchell. Het bevat Rumer, Hamish Stuart (bekend van Average White Band, Chaka Khan en zijn jaren bij Paul McCartney en later bij Ringo Starr), Jo Harman, Sarah Jane Morris, Mim Grey, Mike Mayfield en Jana Varga als vocalisten, begeleid door de Masterlink Sessions studioband, beter bekend als Redtenbacher’s Funkestra, die enkele jaren geleden een mini-album maakte met zangeres Jo Harman en regelmatig sinds de Coronaperiode live-opnamen maakte met diverse muzikanten en vocalisten, onder de titel Masterlink Sessions.

“Het bleek dat er veel liefde en respect was voor haar kunst, wat duidelijk ontelbare artiesten en muzikanten heeft geraakt en geïnspireerd. Vandaar dat de zoektocht begon om onze eigen versies op te nemen door artiesten te vragen welke Joni-songs het meest voor hen betekenden. We waren op zoek naar diepgaande liefhebbers van haar muziek en we denken dat we ze hebben gevonden.” Naast dit album is er ook een instrumentale cd opgenomen onder de titel The Colours Of Joni, dat een meer jazzy feel heeft, zoals op de platen van de bands waarmee Joni in de zeventiger jaren werkte.

Om eerlijk te zijn kende ik niet al deze zangers en zangeressen, maar de kennismaking met de voor mij onbekenden was zeker aangenaam! Jo Harman, Rumer, Mike Mayfield en Mim Gray zingen twee songs, de andere vocalisten één. Allemaal maken ze een eigen versie van de Joni Mitchell songs, die wat mij betreft allemaal bewijzen dat ook andere vocalisten het geweldige repertoire van Joni Mitchell uitstekend kunnen uitvoeren. Het is duidelijk dat geen van hen geprobeerd heeft om de originele versies te kopiëren, maar er echt een ‘eigen’ draai aan heeft gegeven. Het album is met recht een prima eerbetoon aan de bijna tachtigjarige Canadese zangeres.

Als je het album bestelt krijg je niet alleen de cd, maar ook de mogelijkheid tot onbeperkt streamen van het album via de gratis Bandcamp-app, plus hoogwaardige download in MP3, FLAC en meer. Het album is niet gewoon in de platenzaken of onlineshops verkrijgbaar, maar uitsluitend te bestellen via deze link: https://redtenbachersfunkestra.com/product/both-sides-now-cd/

TRACK LIST
1 A Case of You | feat. Jo Harman
2 Amelia | feat. Rumer
3 Both Sides Now | feat. Mike Mayfield
4 Two Grey Rooms | feat. Mim Grey
5 Free Man in Paris | feat. Jana Varga
6 Little Green | feat. Sarah Jane Morris
7 The Circle Game | feat. Hamish Stuart
8 Night Ride Home | feat. Mim Grey
9 Blue | feat. Jo Harman
10 Don’t Interrupt The Sorrow | feat. Rumer
11 River | feat. Mike Mayfield


Ook op Blues Magazine ...