Foto Album Recensie: Boo Boo Davies - Boo Boo's Blues

Format: Digital all major platforms
label: Black and Tan Records
Release: 17 September 2023

Tekst: Jos Verhagen

James “Boo Boo” Davis is geboren en getogen in Drew Mississippi. Hij is een overlever en behoort tot de laatste generatie muzikanten die de blues schrijven en spelen, gebaseerd op ervaringen uit de eerste hand van een zwaar leven in de Mississippi Delta. Boo Boo heeft nooit leren lezen of schrijven, maar dat weerhield hem er niet van de wereld rond te reizen en zijn muziek en gedachten met zijn publiek te delen. De blues hielp hem zijn geest fris te houden en om in het dagelijkse leven te overleven. zijn Blues handelt over alle fundamenten van het leven over; goed en slecht, ingewikkeld en eenvoudig.

Tot nu toe heeft Boo Boo 9 CD’s uitgebracht op Black and Tan Records en zijn muziek was te zien en horen in verschillende tv-series, films en commercials (o.a. Suits, Sons Of Anarchy). Alle nummers op deze compilatie zijn tussen 1999 en 2019 eerder uitgebracht op Black and tan Records. De nummers op dit compilatie album zijn persoonlijke verhalen over het leven van Boo Boo.

Dit compilatiealbum van Boo Boo Davis zal de luisteraar als de echte blues in de oren klinken. De stem van Boo Boo klinkt zoals we van een oude blues man verwachten, hier en daar wat fragiel soms wat moeite met de controle, maar dat maakt de muziek van Boo Boo Davies zo origineel. De nummers geven een gevarieerd overzicht van de mans carrière; van klassieke mondharmonica blues, tot swingende piano boogie woogie, tot aan gospel in het afsluitende Thank you Dave.

Het album opent met het stevige Boo Boo Blues, een fijne binnenkomer waar op een strakke beat Boo Boo de pannen van het dak blaast. Meer jazzy is Sad Thing, het is de swing in dit nummer die het onweerstaanbaar maakt. Het mondharmonica spel van Boo Boo is hier smaakvol en passend bij de feel van het nummer. De piano doet hier ook een duit in het zakje wat zich door zet in de piano boogie van Boo’s Boogie Woogie. Top nummer hier hoef ik geen woorden over vuil te maken, dit is swingen geblazen. Boo Boo Fool tapt dan weer uit een geheel ander vaatje, de nadruk ligt hier op de stem van Boo Boo, de gitaar en de drums klinken hier lekker rauw, en de mondharmonica gruizig.

Het album vervolgt met fijne blues tracks als Sure had a wonderful time en East St louis wat op zijn eerste solo album staat dat bij black and Tan records uitkwam. Beide nummers zitten vol swing en laten verfijnd gitaar en piano spel horen. Drew Mississippi is nummer waarin Boo Boo begeleid door de gitaar verhaalt over het harde leven op de plantages en zijn leven als muzikant. Boo Boo Davis is bovenal een mondharmonica speler, en ondanks het feit dat hij bezingt in I’m getting old is daar in zijn spel nog weinig van te merken. Keep your car locked deint op een stevige groove; een aanklacht op het feit dat je in sommige gebieden van de grote steden je jezelf beter niet kunt tonen. De splijtende harmonica uithalen en het gitaar werk zijn superb.

Als er een rode draad is die door het werk van Boo Boo Davis loopt is het de swing en de boogie woogie, een mooie staaltje hiervan zagen we al voorbij komen en met Red door, krijgen we hier nog een mooi voorbeeld van. Een slow blues kan ook niet ontbreken en Want nobody to tell me how to live my life, verhaalt over het willen vrij zijn om je eigen weg te kunnen bepalen, doorspekt met de uithalen op de mondharmonica, een lekker nummer. What the blues is all about, is onmiskenbaar blues uit de tijd dat hij als trio toerde met John Gerritse op drums and Jan Mittendorp op gitaar. De geweldige mondharmonica speler die hij is gooit hij eruit in het fanatische Dirt Road, klasse. Het afsluitende en wat vreemde Thank you Dave is een gospel track over Jesus die hij als Dave mocht aanspreken en die hem op de weg zette om muzikant te worden.

Zo is de samenstelling van dit compilatiealbum een mooie overzicht van het leven en werk van Boo Boo Davies, een album vol mooie authentieke blues.

Dirt Road

 

Tracklist:
1. Boo Boo Blues
2. Sad Thing
3. Boo’s Boogie Woogie
4. Boo Boo Fool
5. Sure Had A Wonderful Time
6. East St Louis
7. Drew, Mississippi
8. I’m Getting Old
9. Keep Your Car Locked
10. Red Door
11. Want Nobody Tell Me How To Live My Life
12. What The Blues Is All About
13. Dirt Road
14. Thanks You Dave

Links:
https://www.blackandtanrecords.nl
http://www.booboodavis.com


Ook op Blues Magazine ...