Ana Popovic - Power (album cover)

FORMAT: CD, Vinyl, Digital
LABEL: ArtisteXclusive Records
DATUM RELEASE: 5 Mei 2023

Als geen ander weet Ana Popovic hoe het is om als vrouw te knokken voor bestaansrecht als muzikante en ‘het hoofd boven water te houden’ in een branche die nog altijd voornamelijk door mannen geregisseerd wordt. Desondanks heeft de zangeres/gitarist en componist door jarenlang keihard te werken en te leveren een zeer respectabel aanzien verworven bij zowel publiek als bij collega-muzikanten. Dat zij op muzikaal gebied een veel kortere route had kunnen kiezen om iets te bereiken snapt zij als geen ander en dat er niet altijd voor de meest verstandige oplossing is gekozen hoef je haar ook niet te vertellen. Het rotsvaste vertrouwen en het nooit willen opgeven heeft haar gevormd tot de artieste die zij nu is. Toch is het juist de afgelopen periode geweest die er behoorlijk heeft in gehakt bij de doorgaans zo goedlachse, charmante en strijdbare verschijning. Niet alleen de gevolgen van de pandemie maar vooral ook eenzelfde diagnose als waar haar moeder daar drie jaar geleden uiteindelijk aan ten onder ging bleken een enorme wissel te trekken. Het was Buthel, haar goede vriend en bassist van de band, die haar wist te overtuigen om het project dat zij eerder waren gestart toch en ondanks alles door te zetten. De muziek bleek in de moeilijkste periode van haar leven enige verlichting te brengen. Het nieuwe album van Ana Popovic dat vandaag is verschenen heeft niet voor niets de veelzeggende titel ‘Power’ gekregen.

TEKST: Jeroen Bakker

Gezien de recente gebeurtenissen in het persoonlijke leven van Popovic is de keuze voor de albumopener ‘Rise Up!’ in meerdere opzichten bijzonder te noemen. Het is een van de vele composities die Kenny Wayne Shepherd schreef met zijn goede vriend, de veel te vroeg overleden muzikant Mark Selby die mede verantwoordelijk was voor zijn succesvolle ‘Blue On Black’ en daarnaast The Dixie Chicks aan hun eerste nummer 1-hit in Amerika hielp met ‘There’s Your Trouble’. Tip: Het akoestische ‘The Naked Sessions’ van Mark Otis Selby m.m.v. Kenny Wayne Shepherd. De tekst van ‘Rise Up!’ is beschouwend en beschrijft de wereld zoals wij die nu, dus op dit moment, allen zien. In plaats van haar eigen situatie maakt Popovic zich zorgen over ‘de noodzaak van verandering in de maatschappij om haar heen en het brengen van gerechtigheid voor de minder bedeelden in de samenleving. Sluit niet de ogen voor onrecht maar werk aan gelijkheid. We moeten het beter doen. Sta vooruitgang niet in de weg!”, klinkt het krachtige statement overtuigend. Natuurlijk zijn ook onderwerpen als de huidige stand van zaken rondom vrouwenrechten, rassenongelijkheid en allerlei vormen van kansenongelijkheid hierbij inbegrepen. Ze heeft het in een goed passend jazzy blues-jasje gestoken, daarbij leunend op een vlot basloopje met stevige drumbeats en voorzien van venijnig gitaarspel. De overtuiging hoorden we al eerder op voorgaande albums. Het zijn niet alleen de muzikale invloeden geweest van haar grote helden als Freddie en Albert King en Collins. “Zij mochten indertijd tenslotte ook niet door de hoofdingang naar binnen.”

TURN MY LUCK

 
De jazzinvloeden waren al eerder doorgesijpeld in haar muziek. Ook nu in het nieuwe ‘Luv ’n Touch’ klinken de bijbehorende stemmingen en tempowisselingen. De zangeres Popovic klinkt daarbij uitermate ontspannen en krachtig tegelijk. Iets dat ook duidelijk blijkt in ‘The Power Over Me’ waarin zij zich van een soulvolle kant laat horen in het refrein dat sterk doet denken aan ‘Take Me To The River’ van Al Green. De aanwezigheid van allerlei koperen blaaswerk op dit album is voor de liefhebbers van de soulvolle blues een prettige bijkomstigheid. Beide genres komen bij elkaar in het luchtige ‘Recipe Is Romance’ waarin een krachtige boodschap zit gestopt voor alle vrouwen die net als haar vanuit een miserabele situatie verder moeten en zich toch comfortabel, aantrekkelijk en zelfs sexy kunnen voelen.

Comfortabel voelt de zangeres zich blijkbaar in het vlotte ‘Strong Taste’ dat misschien ook deels gericht is aan haar keuze voor goede muzikanten. Zonder de andereen tekort te doen maar met Chris Coleman heeft ze namelijk een geweldige, en zeer ervaren drummer in de gelederen die hier alle gelegenheid krijgt zich van zijn beste kant te laten zien. Met opzwepend, groovend en avontuurlijk drumwerk is Coleman in alle opzichten een toegevoegde waarde in de band.

Flicker 'N Flame

 
Het optimisme en kracht straalt zij eveneens uit in het opgewekte ‘Queen Of The Pack’ waarin de fans van haar gitaarspel opgelucht kunnen ademhalen. Het bewijs hoeft niet zozeer geleverd te worden maar als gitaarliefhebber was het toch nu en dan wel even slikken. Gelukkig is daar dan het stevige ‘Flicker & Flame’ die haar laat vlammen als ooit tevoren en weer eens aantoont waarom we jaren geleden als een blok voor haar vielen. De keerzijde is dat Ana Popovic zich niet langer in de blues-hoek laat drukken maar zich steeds vaker laat zien als een veelzijdige artieste die in allerlei, dikwijls ook meer toegankelijke stijlen uit de voeten kan.

De prachtige vrouw die de indrukwekkende hoesfoto van ‘Like It On Top’ uit 2018 siert is inmiddels heel hard op weg om weer zo snel mogelijk eenzelfde hoogte te kunnen bereiken. Het lijkt er sterk op dat het haar met ‘Power’ gaat lukken en dat is een uitzonderlijke prestatie die nog betrekkelijk kort geleden bijna niemand voor mogelijk had gehouden.

ALBUM TRACK LISTING
1. Rise Up! (4:45)
2. Power Over Me (3:42)
3. Doin’ This (3:38)
4. Luv’n Touch (4:09)
5. Queen Of The Pack (3:28)
6. Strong Taste (3:35)
7. Recipe Is Romance (4:12)
8. Deep Down (3:52)
9. Ride It (3:51)
10. Flicker & Flame (2:41)
11. Tun My Luck (2:24)

WEBSITE | FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER | SPOTIFY | YOUTUBE


Ook op Blues Magazine ...