Foto expositie: “Abba to Zappa, seventies rock photography”
Fotograaf: Gijsbert Hanekroot
23 januari 2009 – 23 augustus 2009
Museum Volkenkunde, Leiden

www.volkenkunde.nl

frank zappa

Fotograaf Gijsbert Hanekroot selecteerde voor deze tentoonstelling 39 popfoto’s uit zijn collectie. Van Abba tot Zappa, van Neil Young tot Talking Heads en van JJ Cale tot Keith Richards. Een expositie met krachtige zwart-witfoto’s die thematisch aansluit bij de grote tentoonstelling Music in Motion – Langs de wereldsteden van de muziek die nog tm 23 augustus te zien is.

Gijsbert Hanekroot (Brussel, 1945) begon eind jaren zestig met het fotograferen van popgroepen. De eerste jaren als freelance fotograaf voor muziekkrant Oor. Zelf zegt hij over die periode: ‘The seventies. Hectisch, bruisend, spannend, opwindend, creatief. Zichzelf steeds opnieuw uitvindend, vol zelfvertrouwen. Soms vermoeiend, maar dat nooit lang. … Ik ben er bij geweest. Als fotograaf en muziekliefhebber, eigenlijk meer als het eerste dan als het laatste.’

Abba to Zappa toont de bezoeker foto’s van concerten, studiofoto’s, portretten en foto’s die zijn gemaakt tijdens persconferenties. De concertfoto’s kwamen tot stand onder omstandigheden die nu nauwelijks meer denkbaar zijn. Fotografen stonden op de eerste rij en konden nog het hele concert werken en niet alleen bij de eerste drie nummers zoals nu het geval is. De portretten maakte Hanekroot meestal tijdens interviews (vaak was dat samen met popjournalist Pim Oets) en soms in de studio. Hij kon zo dicht bij de muzikanten komen dat ze ook op subtielere uitdrukkingen, verdriet en emoties te betrappen waren. Bonnie Raitt, John Entwhistle, John Fogerty en veel anderen laten allemaal de mens achter de musicus zien. En dat was precies zijn doel. Het lukt hem beter om goede foto’s te maken van artiesten waarvan hij de muziek waardeerde.

In 1983 is Hanekroot gestopt met fotograferen omdat hij thuiskwam met foto’s van artiesten waarvan hij eerder al betere had gemaakt. Sinds 2007 is hij weer als beroepsfotograaf aan het werk. Geen muziek, wel mensen; vooral sociale fotografie. En digitaal. De unieke korrel van geforceerde zwart-wit films die hij eerder gebruikte is daarmee wel verdwenen, maar de snelheid van digitale fotografie biedt veel voordelen. Ook de onzekerheid over de kwaliteit van de foto’s die vroeger uren en soms wel dagen duurde, is door de digitale fotografie helemaal verdwenen.

De foto’s van de expositie zijn een selectie uit het gelijknamige boek (ISBN 978-90-8690-128-9) dat in september 2008 verscheen en voor € 49,50 te koop is in het museum.


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.