grolsch bluesfestival schoppingen 2016

Dit jaar viert het Grolsch Blues Festival Schöppingen zijn 25ste editie. Het begon allemaal 25 jaar geleden met een zelfgebouwd podium met plaatselijke bands en in de loop der jaren heeft het festival een vaste plek verdiend in de bluesfestivalwereld. Het is zelfs al eens verkozen tot beste festival in Duitsland. Later kwamen ook de internationale artiesten vanwege de goede naam die het festival inmiddels had opgebouwd door de perfecte organisatie, het geweldige publiek en de sfeer. De artiesten lopen ook gewoon tussen het publiek en genieten ook van elkaars optreden.

Het publiek komt nog steeds echt voor de muziek en het is als het ware een muziekfamilie. Grote namen, zeker voor een relatief klein festival, stonden al eens op het podium: Rory Gallagher, Peter Green, Joe Bonamassa, Johnny Winter en Robert Cray.

Zo’n tien jaar geleden is de organisatie begonnen met het aantrekken van meer relatief onbekende artiesten en dat bleek een prima keuze te zijn. Er zijn festivals met een veel groter budget die de bekendere namen halen en daar valt op dat gebied niet meer mee te concurreren. Hoe kan men zich als festival dan nog onderscheiden? Volgens Richard Hölscher, de grote man achter het festival, kan dat door bands te zoeken die weliswaar hier nog wat onbekender zijn maar wel top zijn. Men begint al ruim van te voren met zoeken naar deze bands. Het kost natuurlijk veel tijd om die bands te vinden maar daarentegen bieden elk jaar zich ook veel bands aan om in Schöppingen te mogen spelen. Het blijkt voor veel muzikanten een springplank naar meer bekendheid zoals bijvoorbeeld Joe Bonamassa, Otis Taylor, Beth Hart, Henrik Freischlader, Ryan McGarvey, Tommy Castro, Danny Bryant, Mike Zito, Layla Zoe. Veel promotors en boekers komen op het festival af omdat ze weten dat er altijd wat nieuws te zien is en ook het publiek is altijd weer benieuwd wat er komt. Veel van de artiesten die men hier naartoe haalt zijn zelfs voor de eerste keer in Europa.

Ook dit jubileumjaar zijn de organisatoren Kulturring Schöppingen en MC. Friends Of The Road er weer in geslaagd een afwisselend programma neer te zetten, met meer nadruk op de pure blues dan op de powerblues. Komst naar dit festival wordt dan ook dit jaar weer een openbaring voor de echte bluesliefhebber.

Een driedagen passe partout kost slechts 69 euro en is alleen te bestellen via www.kulturring-schoeppingen.de  Hier vindt u alle prijzen. Op de website is ook verder alle informatie over het festival beschikbaar. Een campingplaats op de naastgelegen camping kan men er ook reserveren. Het festivalterrein ligt naast het overdekte zwembad aan de rand van het dorp. Pijlen geven de route aan. Schöppingen zelf ligt zo’n 10 km. achter Ahaus, net over de grens bij Enschede.

Line-up:

Mountain Men (FRA)
Roland Tchakounte & Band (KAM/FRA)
Jon Cleary & Monster Gentlemen (USA)
Henrik Freischlader Trio (D)
Shook Twins (USA)
Christone ‘Kingfish’ Ingram & Band (USA)
Betty Fox Band (USA)
Hat Fitz & Cara Robinson (AUS/GB)
Jason Ricci & Bad Kind (USA)
Larkin Poe (USA)
Jeff Jensen Band (USA)
Jamell Richardson ‘The Golf Coasts Blues Boy’ (USA)
Toronzo Cannon (USA)
Ruthie Foster
Betty Fox

Time table hier! 
Website: http://www.kulturring-schoeppingen.de/

Toronzo Cannon
Toronzo Cannon

Mountain Men by Nineke Loedeman
Mountain Men

Roland Tchakounte by Marco van Rooijen
Roland Tchakounte

Henrik Freischlader Trio
Henrik Freischlader Trio