Culemborg 2014

Culemborg Blues 2014

Het is bijna zover de 21e editie van Culemborg Blues, 19 bands op 6 podia. Een overzicht van wat waar gaat gebeuren en een meer uitgebreide omschrijving van de bands.

14.00-15.00 uur Barrelhouse – Main Stage
14.30-15.30 uur Howlin’Stone – Fiber Stage
15.00-17.00 uur Feverdog – Tollenstraat Stage
15.30-16.30 uur Virgil & the Accelerators (UK) – Main Stage
15.30-17.30 uur The Damned & Dirty – Café de Mart ( binnen)
16.00-17.00 uur Dan Owen (UK) – Fiber Stage
16.30-18.30 uur Chivy & The Bluezicians – Kattenstraat Stage
17.00-18.00 uur JR Band – Main Stage
17.30-18.30 uur Leif de Leeuw Band – Fiber Stage
18.00-20.00 uur Joost de Lange Blues Experience – Tollenstraat Stage
18.30-19.30 uur Albany Down (UK) – Main Stage
19.00-20.00 uur Willy & the Bandits (UK) – Fiber Stage
19.30-21.30 uur Smokin’Cadillac – Kattenstraat Stage
20.00-21.00 uur King of the World – Main Stage
20.00-22.00 uur Daantje – Café de Horlogerie (binnen)
20.30-21.30 uur Guy Smeets Band – Fiber Stage
21.30-22.30 uur Layla Zoe (CAN) – Main Stage
22.00-23.00 uur Blues Power Band (FR) – Fiber Stage
23.00-00.30 uur Henrik Freischlader (D) – Main Stage

Barrelhouse
14.00 – 15.00 uur, Hoofdpodium Markt

In 2014 bestaat Barrelhouse 40 jaar, da’s mooi, maar heel bijzonder is dat de bezetting sinds 1974 ongewijzigd is. Het eerste optreden in mei 1974 was in Mahogany Hall in Edam, een zaal die nog steeds bestaat en waar Barrelhouse regelmatig speelt.
www.barrelhouse.nl/

Howlin’Stone
14.30-15.30 uur Fiberstage, Varkensmarkt

De Fiberstage wordt geopend door 4 jonge gasten met een grote passie voor de blues: Howlin’Stone Zij brengen hun blues ten gehore onder de ‘spirit’ van Robert Johnson en andere blues legendes uit die tijd. Een van de grootste voorbeelden voor Howlin’ Stone is de jong overleden Sean Costel. De band is genomineerd voor de Dutch Blues Challenge 2014.
www.howlinstone.com

Feverdog
15.00 – 17.00 uur, Tollenstraatpodium

Deze nieuwe bluesrock formatie draait op louter ervaren krachten die serieus gekeken hebben waar hun liefde voor de muziek vandaan komt. Krachtige blues en fraaie Southern bluesrock is het gezamenlijke uitgangspunt van het kwintet. Aan podiumervaring ontbreekt het niet bij Feverdog want naast Robert Brinks en Marijn Ooijman (o.a. Blues on Bootz) en Rob Wielens (o.a. JennBBlues) , hebben Raymon Oostenrijk (o.a. Mike & the Mellotones) en Jelle Spexgoor (KNOX, De Draad Kwijt) aansluiting gevonden bij Feverdog. Al deze mannen hebben hun sporen verdient op de nationale en internationale podia.
Feverdog

Virgil & The Accelerators (UK)
15.30 – 16.30 uur, Hoofdpodium Markt

Virgil is geïnspireerd door zijn vader Hendry. Toen Virgil 4 jaar oud was, speelde hij de akkoorden na die zijn vader op zijn gitaar aansloeg. Virgil laat zich vervolgens beïnvloeden door grootheden als Stevie Ray Vaughan, Jimi Hendrix en Joe Bonamassa. Als Virgil 14 is, voegt hij zich bij de band van zijn vader: `The Accelerators´. ´The Accelerators´ realiseerde zich dat Virgil een enorm talent is en besloten dat hij beter af was met generatiegenoten. Besloten werd om Virgil´s broer drummer van de band te maken. In 2009 verhuisden de broers naar Birmingham waar ze nabij een oefenruimte woonde. In 2010 was de band op zoek naar een nieuwe jonge bassist en hingen een advertentie op in een plaatselijke muziekwinkel. De eerste reactie kwam van huidig lid Jack Alexander Timmis die op loopafstand van de oefenruimte bleek te wonen. Dit werd de nieuwe samenstelling van ´Virgil & The Accelerators´.
www.vataband.com

The Damned And Dirty
15.30 – 17.30 uur Cafe de Mart, Markt (Binnen)

The Damned And Dirty is een duo met een sterke voorkeur voor delta blues. Gitarist Micha Sprenger is een muziekleraar. Hij werkt en woont in Zaandam. Zanger en harmonicanist Kevin de Harde heeft alle clubs en podia van Nederland inmiddels wel van binnen gezien.
www.thedamnedanddirty.com

Dan Owen (UK)
16.00 – 17.00 uur, Fiberstage, Varkensmarkt

Dan Owen, wordt geboren op 11 mei 1992 in Shrewsbury in het Verenigd Koninkrijk. Dan genoot niet echt van naar school gaan en begon met gitaarspelen toen hij 9 jaar oud was. Via de muziek kon Dan zich uitdrukken en kreeg passie voor de gitaar en blues toen zijn leraar Richard Pharo hem daarmee in aanraking bracht. Dan’s talent ontwikkelde zich verder in zijn schooljaren en door te spelen in verschillende bands en door zijn oudere zus te ondersteunen tijdens open podia in de regio.Laat u verbazen en meevoeren door de geweldige rauwe stem van Blues Boy Dan.
http://bluesboydanowen.com

Chivy & The BlueZicians
16.30 – 18.30 uur, Kattenstraatpodium

Bluesrock gewoon als Bluesrock spelen? Daar doen de mannen van Chivy and the BlueZicians niet aan! Integendeel, zij proberen juist iedere mogelijke stijl te combineren met dit genre, waardoor deze band een muzikale belevenis is die je niet snel vergeet. Progressieve Rock, Funk, Reggae, Lounge en ga zo maar door, de jonge gasten van Chivy and the BlueZicians combineren alles met Bluesrock en laten zich inspireren door onder andere bluesrock legendes als Stevie Ray Vaughan, Gary Moore, Johnny Winter, Jimi Hendrix en Steve Morse. Maar ook progressieve rock grootheden als Genesis, Pink Floyd en Rush.
www.chivyandthebluezicians.nl

JR Band (The Reunion)
17.00 – 18.00 uur, Hoofdpodium Markt

De JR Band is een bekende van Culemborg Blues. De band rondom frontman Jan Rijkbroek stond al drie keer eerder op Culemborg Blues, namelijk in 1996, 2003 en 2006. De JR Band stond onder andere op het Sturgis Biker Fest 2004 waar ook Steppenwolf en Motley Crue optraden. Daarnaast is de JR Band support act geweest van onder andere de Allman Brothers, Lynyrd Skynyrd, Slash, Santana, ZZ Top, Whitesnake, Status Quo, Gary Moore, Nazareth, Deep Purple, Jethro Tull en Buddy Guy. Bovendien werkte de JR Band met Chuck Berry en de blazers sectie van Tower of Power.
www.jrband.com

Leif de leeuw Band
17.30 – 18.30 uur, Fiberstage, Varkensmarkt

Hij is pas 18 jaar. Maar de status van ‘talent’ of ‘veelbelovend’ is bluesgitarist Leif de Leeuw eigenlijk allang voorbij. In de vier jaar dat Leif nu actief is op de Nederlandse pop-podia, heeft hij zich al een definitieve plek verworven in de top van de Nederlandse bluesscene. Niet voor niets won Leif in december 2013 de prestigieuze Sena Young Talent Guitar Award, categorie 17 t/m 30 jaar, tijdens de Amsterdam Electric Guitar Heaven 2013. Ach, het wordt voor Leif gewoon; vier jaar geleden won hij dezelfde prijs ook al in de categorie tot 21 jaar. En dat is natuurlijk niet voor niets. Met z’n geweldige gitaarspel, bol van emotie en muzikaal gevoel, weet hij iedereen te boeien. Bluesliefhebber of niet.
www.leifdeleeuw.nl

Joost de Lange Blues Experience
18.00 – 20.00 uur, Tollenstraatpodium

Joost de Lange Rock/Blues Experience is een 4-mans formatie en een graag geziene gast in het rock/blues-circuit in zowel Nederland als België. De band is opgericht in juni 2010. Met Sander Elderkamp op de drum, Robbin van de Bor op de basgitaar, Dennis van de Bor op de gitaar en Joost de Lange op gitaar én zang.
http://www.joostdelange-rbe.com/nl/

Albany Down (UK)
18.30 – 19.30 uur, Hoofdpodium Markt

Albany Down zal nog bij weinigen bekend zijn, maar vanaf 23 augustus door niemand vergeten worden. De Britse bluesrock band bracht in 2011 een uitstekend debuutalbum uit: `South of the City´. Waar veel bands moeite hebben om dan een goed vervolg te geven, lukte het Albany Down om een nog beter tweede album af te leveren: ´Not Over Yet´. De muziek roept herinneringen op aan de Britse bluesrock uit de jaren ´70. Albany Down´s nummers zijn beïnvloed door Led Zeppelin en Joe Bonamassa, maar zijn en blijven vooral Albany Down.
www.albanydown.com

Wille & The bandits (UK)
19.00 – 20.00 uur, Fiberstage, Varkensmarkt

Het unieke geluid van Wille & The Bandits laat zich niet in een hokje plaatsen. De nummers zijn modern, maar tegelijkertijd doorspekt met nostalgie. De band is een unieke verschijning bestaande uit uitstekende muzikanten die het publiek weet te fascineren. Zelfs de meest ervaren muziekliefhebbers zullen hun hoofd draaien door de betoverende verzinsels van Wille Edward’s beheersing van de slide gitaar, Matthew Brooks’ tovenarij op de 6-snarige bas en het vermogen Andrew Naumann om een onweerstaanbare groove te toveren uit zijn enorme selectie percussie .
www.willeandthebandits.com

Smokin’ Cadillac
19.30 – 21.30 uur, Kattenstraatpodium

Smokin’ Cadillac bestaat uit vijf jonge gasten uit Den Haag en het Westland die hun eigen bluesmuziek schrijven en spelen. De stijl heeft de rauwe swamp blues uit de 30’er jaren als basis met een stevige 60’s (Woodstock) sound eroverheen.
www.smokincadillac.nl

King Of The World
20.00 – 21.00 uur, Hoofdpodium Markt

King of the World is begin 2012 opgericht. De band bestaat uit Erwin Java (gitaar), Fokke de Jong (drums), Govert van der Kolm (Hammond) en Ruud Weber (zang en basgitaar). De Nederlandse blues-, rhythm & rootsband King of the World was direct een succes. De snel uitverkochte try-outs en de belangstelling van grote festivals waren al veelbetekenend maar de groep voldeed met zijn liveshows ook nog eens ruimschoots aan de vooruitgesnelde verwachtingen.
www.kingoftheworld.eu

Daantje
20.00 – 22.00 uur, Grand Café de Horlogerie, Varkensmarkt (Binnen)

Daantje: een eigenwijze naam voor een eigenwijze band! De vijf muzikanten uit Rotterdam en omgeving, elk met een eigen muzikaal verleden, vinden elkaar vanuit hun gedeelde passie voor de blues in november 2008. Het resultaat van deze ontmoeting is het herkenbare, eigenzinnige geluid van Daantje.
www.Daantje.fm

Guy Smeets Band
20.30 – 21.30 uur, Fiberstage, Varkensmarkt

De Guy Smeets Band is geformeerd rondom het jonge gitaartalent Guy Smeets. Het in 1998 geboren gitaartalent geniet al vanaf zijn zevende jaar van muziek maken. Hij liet zich inspireren door de platenkast van zijn ouders en deelde op een ochtend mede dat hij ooit in de Royal Albert Hall wil staan. Na acht jaar gitaarles op de muziekschool maakte hij in september 2013 de stap naar het Rock City Institute in Eindhoven. Daar zal hij zijn muzikale kwaliteiten verder verbreden en ontwikkelen. Met zijn Guy Smeets Band staat hij het liefst elk weekend op het podium en daar werkt hij dan ook hard aan samen met zijn band.

Dat de passie voor muziek niet leeftijdsgebonden is, bewijst deze band als geen andere. De diversiteit in muzikale
www.guysmeetsband.com

Layla Zoe (CAN)
21.30 – 22.30 uur, Hoofdpodium Markt

Layla Zoe is een jonge krachtige vocaliste uit Canada. Ze zingt al sinds ze vier jaar oud is en deed haar eerste podiumervaring op in de band van haar vader. Sindsdien heeft ze overal ter wereld gespeeld en het publiek in vervoering achtergelaten met haar vocale kracht, maar ook met haar geweldige stage performance. Layla Zoe is ontdekt door Henrik Freischlader die ook haar laatste twee albums heeft geproduceerd. En op Culemborg Blues 2014 dus beiden te bewonderen.
www.layla.ca

Blues Power Band (FR)
22.00 – 23.00 uur, Fiberstage, Varkensmarkt

In vijf jaar tijd heeft de Blues Power Band meer dan 500 keer opgetreden op vele beroemde Parijse podia en de grote blues en rock festivals in Frankrijk, Europa, Canada en China. De Blues Power Band is uitgegroeid tot toonaangevende bluesrock band uit Frankrijk.
www.bluespower-band.com

Henrik Freischlader (D)
23.00 – 00.30 uur, Hoofdpodium Markt

Henrik Freischlader stond in 2011 ook al op Culemborg Blues. Toen nog een relatief nieuw gezicht in de blueswereld, maar inmiddels uitgegroeid tot gerenommeerde naam. Henrik is een autodidact, een multi-instrumentalist en componist. Hij houdt van de blues. Geïnspireerd door Gary Moore, maakte hij van de gitaar zijn hoofdinstrument. Hij begon zijn carrière als muzikant in kleine zaaltjes waar hij zonder enige vergoeding optrad voor zijn trouwe fans. Henrik Freischlader verkreeg meer naamsbekendheid toen hij in het voorprogramma verzorgde van Joe Bonamassa’s Tour in 2006. Hierna heeft hij nog het voorprogramma verzorgd van BB King, wijlen Gary Moore, Peter Green en Johnny Winter. Zijn eigen tours in Duitsland zijn meestal uitverkocht. In Europa is de belangstelling voor zijn muziek gestaag gegroeid, wat geresulteerd heeft in de nominatie voor de British Blues Awards in 2011 en nog eens in 2013, hetgeen een zeldzame eer is voor een Duitse blues muzikant. Met zijn nieuwe album ´Night Train to Budapest´ raast hij in 2014 door Europa en doet daarbij dus ook station Culemborg aan.

Henrik is producent van Layla Zoe, waarmee hij in 2014 door Europa tourt en die ook op Culemborg Blues 2014 staat.
www.henrikfreischlader.de

Lees ook :