Bluezy Blues.

Sterk 11e Bluezy Blues Ridderkerk in de Fakkel

Tekst en foto’s: Bert Lek. Meer foto’s Bert

Precies om 15.00 uur kondigt Ton Kok op zijn bekende onderkoelde toon de aftrap aan. Kok is de opvolger van Bert Reinders, die jarenlang de master of ceremonies was van dit festival. Hobo and the River Drops uit België zijn de winnaars van de contest, die de bluessociëteit ‘l Esprit in Rotterdam heeft gehouden in haar seizoen 2013-2014. Zij zijn de verademing van de dag: geen gitaar-, bas- of drumgeweld, maar heerlijke akoestische blues die de bezoekers mee terugneemt naar lang vervlogen tijden. Een prima binnenkomer.

Daarna is het tijd voor The BluesBones: zij zijn op dit moment de populairste Belgische groep in Nederland, maar desondanks rusten zij niet op hun lauweren en zetten de mannen een weldoordachte set neer, die prima is opgebouwd. Het lijkt wel of alle nummers voorzien zijn van een nieuw arrangement. Alleen “She Got The Devil In Her” met een verwijzing naar Barry White wordt te lang opgerekt. Met “Voodoo Guitar” wordt alles weer recht getrokken.

Vervolgens is het tijd voor de Afro-Amerikaanse inbreng op deze dag en het zijn alleen de voormannen, die zich zo mogen noemen. De deskundige begeleiding van de star of the show is (gedeeltelijk) in handen van de Hollanders. Als eerste is zanger Tail Dragger aan de beurt. Hij wordt zoals gebruikelijk begeleid door de Fossen & Struijk Band. Zij openen weergaloos met “Have You Ever Been Mistreated”,voordat Tail Dragger opkomt. Wat vanavond meteen opvalt, is dat gitarist Peter Struijk eindelijk uit zijn schulp is gekropen en terecht in het licht, zover dat aanwezig is op het podium, excelleert. Hierdoor wordt hun optreden minder statisch dan in het verleden het geval was. Gelukkig zingt Tail Dragger vandaag geen “My Head Is Bold”, dit tot grote teleurstelling van bezoeker Werner, die graag op het podium had gestaan en daarvoor speciaal een kaal pruikje had opgezet.

Bluezy Blues

Een groot verschil tussen deze act en Eddie “The Chief” Clearwater is, dat de Fossen & Struijk Band geen volgzame begeleiders zijn in tegenstelling tot The Juke Joints. The Chief speelt zijn eigen concert en de mannen uit Zeeland proberen hem zo veel mogelijk te volgen. Daardoor blijft er voor gitarist Michel Staat en harmonicaman John van der Broek weinig ruimte over om te soleren.

Tussen de act van deze twee mannen uit Chicago staat Eugene ‘Hideaway’ Bridges geprogrammeerd. Deze zanger/gitarist is een echte globetrotter. Bridges heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, maar alleen een postadres en een aantal goede muzikanten, die verspreid over de aardkloot hem begeleiden als hij in de buurt is. Bassist Bart Kamp en Engelsman Arturs Reirs op drums zijn twee van zijn vaste begeleiders. Willem van der Schoof op keyboard had slechts een avond de tijd om de set onder de knie te krijgen, maar dat is voor de man uit Breda geen enkel probleem. Voor mij is dit de tweede verassing van de dag. Qua postuur en gitaarspel lijkt Bridges veel op B.B. King. Hij heeft een hele mooie stem, die weer op Sam Cooke doet lijken en van Cooke krijgen we ook een mooie medley te horen. Jammer alleen, dat er weer zo veel gekletst moet worden tijdens de “zachte” nummers.

Omdat er twee podia zijn gaat er geen tijd verloren aan het ombouwen, maar dat heeft als nadeel dat er voor veel mensen een band bijna helemaal afvalt om te zien om te gaan eten. Wij kiezen ervoor, aangezien Grainne Duffy toch een vreemde eend in de bijt is en het op deze tijd minder druk is geworden bij de snackbar om te gaan eten en laten wij dit optreden voor wat het is. Het zou misschien beter zijn geweest deze dame op etenstijd neer te zetten, zeker nu een groot aantal mensen het na enkele nummers voor gezien houden.

Bluezy Blues

Dat is heel jammer want daardoor missen ze wellicht de meest technische band van het festival: de Big Pete band. Met Roelof Klein op bas en Willy Maze achter de drumkit heb je een geweldige basis om heerlijk los te gaan en dat deden dan ook om beurten Big Pete,(Pieter van der Pluim) zang en harmonica en gitarist Sander Kooiman. Een prima afsluiter van een erg sterke editie van Bluezy Ridderkerk.

DSC04803

IMG_2470

IMG_2373

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Concert, Tour & Festival Nieuws Concertverslagen
Sort by