Howlin' Wolf

Chester Arthur Burnett ; geboren 10 juni-1910
White station, West point, Mississippi
Overleden ; 10 januari – 1976
Hines, Illenois

Door Leo Gabriels

10 juni 2010 was de 100ste geboortedag van deze imposante man , die naar men zegt , in de 19e eeuw meer invloed had door zijn naam als destijds de president! Er zijn heel veel biografieën van deze man geschreven en op div. websites te vinden . Zeker een aanrader om dit eens te doen . Chester Burnett wist al heel vroeg wat een van de aspecten van Blues betekende! .Al vroeg werd hij aan zijn lot overgelaten , ouders gescheiden , een oom die hem opving en mishandelde . (Wat wel leuk is dat zijn naam Wolf komt uit het sprookje van Roodkapje !! wat zijn opa vertelde en hem daardoor bang maakte door te ,,huilen ,, als een wolf! Dit verhaal verteld Wolf op een van zijn Chess opnamen . )Naar het schijnt nam Chester op zijn 13e de benen en vertrok naar Ruleville in de Delta waar zijn vader werkte op een plantage .In deze streek kwam hij ook in contact met Charly Patton , die vlakbij de Dockery Plantation woonde , en die hem ook gitaarles gaf. Van Sonny Boy Williamson (Rice Miller)kreeg hij mondharmonica les. Optredens met grote namen volgden , Blind Lemon Jefferson ,die hij imiteerde door zich te kleden als Jefferson. Ook met Robert Johnson , Son House en Willie Brown reisde hij veel. In 1948 reist Chester naar West Memphis (Ark) waar hij zijn band samenstelt ,Op harmonica James Cotton en Junior Parker, op gitaar Matt guitar Murphy en Willie Johnson . Ook een eigen plaatsje op KWEM een radio station , waar platenproducent Sam Phillips hem wel ontdekt zal hebben .Moaning at Midnight en How Many More Years worden op de plaat gezet. Dan volgt het getrouble met Het Label Chess Records dat het wint van Phillips. Ondanks dat Sam Phillips die later nog meerdere grote artiesten ontdekt zoals Elvis Presley,Jerry Lee Lewis- geeft toe dat hij teleurgesteld was dat Wolf in 1953 naar Chicago vertrok!Steeds meer jongere mensen gingen naar zijn muziek luisteren. Deze songs geschreven door hem zelf ,zoals Killing Floor, Smokestack Lightnin en vele anderen , maar ook door Willie Dixon , die ook een grootheid opzich is . Concurrentie was er ook namelijk Muddy Waters . Muzikanten die bij Muddy speelden gingen bij Wolf spelen Hubert Sumlin kan hier nu nog over meepraten . Wolf had zijn zaakjes beter geregeld ,en voor zijn meeste muzikanten kwam Wolf op , betaalde op tijd en zorgde ook nog dat ze verzekerd waren. Wolf trouwt in 1964 met Lilly Handley en krijgen twee dochters, Bettye Jean en Barbera . Wat ik zelf leuk vind en niet wist dat hij ook ooit bij de vrijwillige brandweer is geweest!
In 1964 op tournee in Europa , in de UK , de bekende London Howlin Wolf Sessions met Clapton en de Rolling Stones . En op de dvd,s van American folk en Bluesfestival kan Wolf en vele anderen live in europa aan het werk zien!!Een van mijn favorieten dvd,s .Naarmate je ouder word komen de klachten , dat was dus ook bij Wolf , enkele hartaanvallen , zijn nieren gaan slechter functioneren , en moet hiervoor om de drie dagen voor behandeld worden . Maar stoppen ! nee hoor. In 1972 ,,Live and Cookin,,in 1973 zijn laatste studio opname ,,Back door Wolf,, . In Live at Joe’s place 1973 zit en zingt Wolf die dan pas een week uit het zieken huis is en veel mensen kennen hem niet terug , hij is mager geworden en met zijn bril lijkt hij en heel ander mens.

Howlin Wolf’s laatste optreden was in November 1975 ,in het Chicago Amphitheater , samen met Albert King , BB King, Luther Allison . Ondanks zijn ziekte geeft hij deze avond alles wat er nog in zijn lijf zit! Tijdens het nummer Crawling Kingsnake , kruipt hij over het podium. Het publiek geeft hem een vijfminuten lange ovatie!! Maar backstage staat een heel medisch team klaar om hem op te vangen! Twee maanden later 10 januari 1976 overleed Chester Arthur Burnette, ofwel Howlin Wolf . Maar een grote troost is dat deze man nooit vergeten zal worden .

Ieder jaar zal men zijn geboortedag wel ergens vieren , zeker in zijn geboorteplaats West Point (Ms) waar ook dit jaar deze 100e geboortedag gevierd gaat worden , dit gebeurd op 3 september van dit Jaar(zie link) . Zelfs Ian Siegal ( http://www.iansiegal.info/home.html ) zal zoals jullie zien door zijn tatoeage niet ontkennen dat hij een grote fan is van zowel ,van Muddy Waters (linkerarm) en Howlin Wolf op zijn rechterarm!!

Ian Siegal (tattoo)

Ian Siegal (tattoo)

Meer info onder andere. zie ;

A; http://www.howlinwolf.com

B; http://slidingdelta.com/bluesmen/howling_wolf.html

C;   http://www.wpnet.org/About_HWblues.htm

Op het affiche van  dit festival in sept.  2010 zal Ben Prestage (http://www.myspace.com/bprestage ) te vinden zijn.

Ook leuk om te weten en te bekijken;

http://oudeblues.wazzup.nl/2009/06/22/the-original-howling-wolf/

Veel  leesplezier!


Ook op Blues Magazine ...